Doktorand till projektet Circulations
Doktorand till projektet Circulations
Stockholms konstnärliga högskola (SKH) utbildar och bedriver konstnärlig forskning inom cirkus, dans, danspedagogik, film, media, opera, scenkonst och skådespeleri. Bredden av konstformer ger oss unika möjligheter till konstöverskridande samskapande och utveckling. Genom banbrytande utbildning och forskning vill vi stärka konstens kraft och förmåga att möta samhällets utmaningar. Högskolan har 25 doktorander, cirka 500 studenter och 250 medarbetare. Vi finns idag i fem olika byggnader på Gärdet och Östermalm och planerar att flytta in i ett gemensamt hus på Slakthusområdet 2030.
Vill du bidra till en attraktiv studie-, forsknings- och arbetsmiljö? Hos oss blir du en viktig del i en miljö där vi genom nyskapande arenor för morgondagens tongivande konstnärer, forskare och pedagoger bidrar på konstnärlig grund till en aktiv dialog med det omgivande samhället. Gemensamt bär vi en kultur med en stark vi-känsla som utmärks av ansvar, tillit och engagemang.
Har du en aktiv konstnärlig praktik inom dans och/eller koreografi? Är du intresserad av att bedriva forskarstudier inom performativa och mediala praktiker? Under titeln Circulations öppnar den här utlysningen en möjlighet för en danskonstnär att föreslå ett doktorandprojekt inom dans och/eller koreografi med samverkan, nätverkande och reciprocitet i centrum, för att identifiera sätt att öka cirkulation av kunskap och erfarenhet mellan akademi och samhälle.
Circulations
Forskningsfinansiären KK-stiftelsen har under tre decennier arbetat för att stödja forskning och kunskapsutveckling i nära samarbete med näringslivet och organisationer. Genom att finansiera doktorander vid Sveriges högskolor och nyare universitet bidrar stiftelsen till att stärka forskning och innovation med särskild fokus på samverkan.
Med finansiering från KK-stiftelsen utlyser SKH en doktorandplats i doktorandprojektet Circulations inom ämnesområde dans med utbildningsstart 1 september 2025. Sökande antas till utbildningen på forskarnivå i ämnet performativa och mediala praktiker. Sökande ska i doktorandprojektet samverka med externa partner och delta kontinuerligt i samverkansträffar anordnade av KK-stiftelsen.
Doktorandprojektet Circulations kommer att ingå i forskningsmiljön vid SKH inom ämnesområdet dans och ingår i det övergripande pågående forskningsprojektet Authorship, Ownership and Control: Dancers' roles and materials (AOC), lett av professor Chrysa Parkinson som även kommer att vara doktorandens huvudhandledare.
Doktorandprojektet Circulations undersöker hur kunskap som kommer från dansarens kroppsliga erfarenheter och forskning kan förstås och manifesteras som kunskap i olika akademiska, konstnärliga, sociala och samverkansmiljöer. Med fokus på samarbete, nätverkande och reciprocitet erbjuder Circulations en möjlighet att utforska hur förkroppsligad kunskap och erfarenhet cirkulerar mellan den akademiska världen och samhället.
Doktoranden kommer att utgå ifrån insikter och resultat som utvecklats i det övergripande pågående forskningsprojektet AOC i sammanhang som ligger bortom dansstudion, galleriet och scenen. Doktoranden kommer att ha möjlighet att arbeta i samarbete med några av SKH:s befintliga partnerorganisationer, t.ex. Posthumanities Hub, Mälarbackens äldreboende och Hägerstensåsens medborgarhus etc, och/eller via andra samhällsbaserade organisationer som doktoranden föreslår.
Doktoranden förväntas bidra till det övergripande pågående forskningsprojektet AOC och till andra ämnesområden via tematiskt relevanta seminarier, workshops och forskningsprojekt, både inom SKH och i samverkan med branschorganisationer. Inom Circulations ska långsiktiga ömsesidiga partnerskap mellan den akademiska världen, organisationer och näringsliv utvecklas.
Forskarutbildningsämnet performativa och mediala praktiker
Ämnet performativa och mediala praktiker rymmer forskning inom konstnärlig praktik. Det erbjuder konstnärer med tidigare högskoleutbildning eller motsvarande kunskaper att reflektera i, om och genom konstutövning. Detta sker genom att en specifik frågeställning sätts i relation till relevant kunskap och metoder inom konstnärlig praktik som resulterar i ett dokumenterat konstnärligt forskningsprojekt Circulations (doktorsavhandling).
Utbildningen på forskarnivå i performativa och mediala praktiker syftar till att dagens konstnärer och konstnärliga forskare får en utbildning i både praktik och teori för att på ett meningsfullt sätt kunna bidra till framtidens konst, kultur och samhälle. Bland annat syftar utbildningen till att främja dialogen om konst i och med samhället samt till att utveckla samarbete och utbyten mellan konstnärlig forskning och andra forskningsområden.
Utbildningen kvalificerar för konstnärlig verksamhet och konstnärlig forskning i konstnärliga och/eller akademiska sammanhang såväl nationellt som internationellt.
Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i performativa och mediala praktiker
Villkor
Utbildning på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier och leder till konstnärlig doktorsexamen. Utbildningen bedrivs på SKH:s campus med utbildningsstart 1 september 2025. Som doktorand ska du vara bosatt i Sverige och på plats på SKH.
Utbildningen på forskarnivå består dels av ett dokumenterat konstnärligt forskningsprojekt Circulations (doktorsavhandling), dels av kurser motsvarande ett års heltidsstudier. Som doktorand förväntas du delta i och bidra till den interna och externa forskningsmiljön, till exempel seminarier, workshops, konferenser och expositioner både vid SKH och KK-stiftelsen, nationellt och internationellt.
Utbildningen är fullt finansierad och doktoranden kommer att vara heltidsanställd på SKH. Institutionstjänstgöring med en omfattning av högst 20 procent av heltid kan ingå i din doktorandanställning. Vanligtvis omfattar institutionstjänstgöring undervisning på grund- och avancerad nivå.
Information om vad det innebär att vara doktorand vid SKH finns här: Att vara doktorand
Behörighet
För tillträde till utbildning på forskarnivå i performativa och mediala praktiker krävs grundläggande och särskild behörighet enligt allmän studieplan. Behörighetskraven ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.
Grundläggande behörighet har den som har:
- avlagt en examen på avancerad nivå, eller
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet har den som har:
- avlagt grundexamen om minst 240 högskolepoäng inom utbildningsprogram som är relevant för ämnet performativa och mediala praktiker eller har därmed jämförbar erfarenhet av konstnärligt arbete, och
- uppvisat kontinuerlig och pågående konstnärlig verksamhet samt utfört självständigt konstnärligt arbete, och
- goda kunskaper i engelska, såväl muntliga som skriftliga.
Urval och bedömningsgrunder
Urvalet bland sökande som uppfyller de grundläggande och särskilda behörighetskraven baseras på deras kvalifikationer vid ansökningstillfället samt deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå enligt urvalskriterierna.
I samband med ansökan ska sökande presentera sitt planerade konstnärliga forskningsprojekt Circulations i en forskningsplan. Planen ska innehålla en beskrivning av doktorandprojektet Circulations och en skiss över dess genomförande samt en budget. Arbetsprover kan bifogas.
Följande kriterier utgör bedömningsgrunder av den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen:
- forskningsplanens innehåll i relation till en bedömning av den sökandens tidigare meriter och den sökandens lämplighet för konstnärligt forskningsarbete,
- projektets genomförbarhet enligt forskningsplanen inom given tidsram (dvs. under en period som motsvarar fyra års heltidsstudier) och tilldelad projektbudget,
- forskningsplanens konstnärliga kvalitet med avseende på doktorandprojektets Circulations avgränsning, relevans, originalitet, forskningsfrågor, anknytning till och relevans för det kollektiva kunskapsområdet samt dess metodutveckling,
- forskningsplanens innehåll i förhållande till SKH:s befintliga forskningskompetens och forskningsområden samt högskolans möjligheter till adekvat handledning, och
- dokumenterad god samarbetsförmåga.
De mest kvalificerade sökande kommer att kallas till intervju under perioden 24–25 april 2025.
Antagningsprocess
Utlysningen är öppen från den 2024-12-16 till och med den 2025-02-06. Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via SKH:s digitala ansökningssystem.
Antagningsprocessen genomförs i flera steg: Kompletta ansökningar genomgår en behörighetsbedömning. Alla ansökningar som har passerat det första urvalet, går vidare till extern bedömning. Efter ett andra urval kallas de sökande som har gått vidare i urvalsprocessen till intervjuer, planerade 24–25 april 2025.
Efter intervjuerna kontaktas de förslagna sökande för antagning och anställning.
Anställning som doktorand
Antagna till utbildning på forskarnivå anställs som doktorand vid SKH. Det innebär att du är medarbetare på lärosätet och ingår i en akademisk miljö. SKH är en svensk myndighet och din anställning omfattas därmed av anställningsreglerna för offentligt anställda i Sverige.
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i kapitel 5 i högskoleförordning. Läs mer här: Högskoleförordning
Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år och SKH har som praxis att förlänga anställningen som doktorand ett år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.
SKH tillämpar lokalt avtal om lönesättning för doktorander. Ingångslönen för doktorander är för närvarande 29 000 kr/månad.
Kontaktuppgifter
Om du har frågor, se FAQ från förra doktorandantagningsomgången. Du kan även mejla din fråga till: phdpositions@uniarts.se
Informationsmöten på zoom
Är du intresserad av att söka eller har du sökt en doktorandplats på SKH? Har du frågor om ansökningsprocessen eller om forskarutbildningens innehåll och upplägg? Välkommen till en av våra digitala informationsträffar för sökande den 9 januari 2025 em/kväll; 14 januari 2025 fm, svensk tid, på zoom: Länk till Zoom
Fackliga organisationer
För denna rekrytering har vi gjort vårt annonsval och vill därför inte bli kontaktade av annonsförsäljare, rekryteringsbyråer eller motsvarande.
Ansökan
SKH vill tillvarata de kvaliteter som möten mellan olika perspektiv och erfarenheter tillför verksamheten. SKH välkomnar särskilt sökande som kompletterar vår organisation avseende jämställdhet och etnisk mångfald.
Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier här: ANSÖK HÄR
Som sökande ansvarar du för att ansökan är komplett i enlighet med utlysningen, se detaljerade anvisningar här: Så skriver du din ansökan.
Skicka endast in digitalt material. Eventuellt kan du bli uppmanad under ett senare skede i antagningsprocessen att skicka in fysiska arbetsprover eller annat material per post.
Ansökningshandlingar med bilagor blir allmänna handlingar. SKH hanterar sina allmänna handlingar i enlighet med Riksarkivets föreskrifter.
Ansökan måste vara inskickad senast: 2025-02-06 kl. 23.59, svensk tid.
Välkommen med din ansökan!
Informationsmöten på zoom
Har du frågor om ansökningsprocessen eller om forskarutbildningens innehåll och upplägg?
Välkommen till en av våra digitala informationsträffar för sökande.
När:
9 januari 2024 kl. 16.00–18.00
14 januari 2024 kl. 09.00–11.00
Var: på zoom
Länk till Zoom