Så skriver du din ansökan

Här hittar du detaljerade instruktioner om hur du utformar din ansökan om en doktorandplats.
Foto: Hanna Husberg

På SKH söker du med ditt eget forskningsprojekt till forskarutbildningen. Försök att beskriva ditt forskningsförslag genom att besvara tre grundläggande frågor:

  1. Vad försöker projektet ta reda på?
  2. Varför är det värt att veta?
  3. Hur gör jag för att ta reda på det?

Forskningen grundar sig i insikten att ännu inte veta eller förstå något eller i en djup nyfikenhet på något som man inte förstår fullt ut eller som man inte har full operativ erfarenhet av.

Ansökan

Språk: Ansökan skall skrivas på engelska.

Använd ett icke-ämnesspecifikt språk eller ge vid behov definitioner av termer. Ange ditt namn och projektets titel i alla ansökningsdelar.
Ansökan innehåller:

  • en sammanfattning (högst 1 800 tecken inklusive mellanslag)
  • en forskningsplan (högst 8 000 tecken inklusive mellanslag)
  • en budget (använd budgetmallen)
  • ett CV (högst 3 A4-sidor) inklusive tidigare utbildning och konstnärliga meriter.

Saknar du akademiska meriter som styrker din behörighet, behöver du ansöka om validering av reell kompetens.

Sammanfattningen

Sammanfattningen ska ge en kort överblick över ditt forskningsprojekt. Sammanfattningen skrivs på engelska och består av högst 1 800 tecken inklusive mellanslag. Ange ditt namn och projektets titel. Sedan beskriver du kortfattat

  • ditt forskningsprojekt,
  • vad du avser att forska om (din grundläggande forskningsfråga och forskningsprojektets syfte),
  • hur du avser att göra det (dina metoder inklusive kort tidplan),
  • varför det är viktigt att göra detta arbete (förväntad betydelse av din forskning) och
  • ifall/hur du planerar att samverka med det omgivande samhälle (hur når din forskning ut).

Forskningsplan

Forskningsplanen beskriver ditt forskningsprojekt i detalj. Forskningsplanen skrivs på engelska och består av högst 8 000 tecken inklusive mellanslag. Ange ditt namn och projektets titel. Bibliografi/referenser och bilder ingår inte i antal tecken.
Redogör sedan för:

Projektets forskningsfråga

Vad försöker projektet ta reda på? Varför är det värt att veta? Vad hoppas jag att min forskning ska leda till?
Försök att formulera en tydlig forskningsuppgift som t.ex. att ställa/besvara en fråga; att lösa ett problem; att testa en hypotes; att utforska och beskriva ett mindre studerat fenomen; att experimentera med avseende på någon specifik metod, material, process, fråga, tema, förhållande eller situation; att beskriva eller avslöja eller demonstrera eller på något sätt ta hand om något som inte redan är känt, förstått, bekant eller erkänt; eller att testa om något är praktiskt möjligt.
Sätt din forskningsfråga i relation till befintlig kunskap, metoder och erfarenhet genom referenser. Vilket arbete har redan gjorts och är relevant för ditt projekt? Om projektet bygger på arbete från olika discipliner, beskriv hur du planerar att integrera dessa i din forskning.

Planerade forskningsmetoder

Hur gör jag för att ta reda på det?
Hur kommer du att välja eller förnya konstnärliga forskningsmetoder som är lämpliga för ditt projekt? På vilket sätt är dessa metoder nödvändiga för att genomföra projektet? Beskriv kortfattat din relevanta erfarenhet av de metoder du planerar att använda.
Beskriv även vilka särskilda resurser du behöver för att genomföra ditt projekt. Det kan handla om utrustning, personer med specialkunskaper, tillgång till särskilda arkiv eller lokaler.

Aktiviteter

När gör jag vilka aktiviteter?
Ge ett förslag till tidsplan för projektet inom en tidsram av 4 år. Beskriv vilka aktiviteter du planerar för att undersöka din forskningsfråga och när du ska genomföra dem.

Etiska övervägande

Vilka etiska frågor utforskas genom ditt forskningsprojekt/din forskningsfråga?

Forskningsplanen ska knyta an till dina egna konstnärliga/akademiska meriter samt SKH:s forskningsområden och befintliga forskningskompetens. Ange varför ditt projekt är relevant för den forskningsverksamhet som pågår vid SKH.
Inkludera en bibliografi/referenslista/förteckning över arbeten (max 2 sidor) som är relevanta för ditt forskningsprojekt eller som du tror att du kommer att använda dig av under forskningens gång.

Budget

Under förutsättningen att det finns utrymme i SKH:s totala budget, får antagna doktorander 400 000 kr i projektmedel under utbildningstiden. Budgeten ska täcka alla kostnader som eventuell planerade resor, fältarbeten, teknisk utrustning, produktioner eller publikationer (t.ex. i samband med disputationen).
Använd budgetmallen för att skissa på projektets budget för utbildningstiden. Denna budgetskiss syftar till att visa projektets genomförbarhet avseende produktion, dokumentation och offentliggörande av projektet inom en ekonomisk ram. Ange vilka kostnader som krävs för att genomföra projektet, förutom din egen lön. Det kan till exempel vara arvoden till medverkande, kostnader för material, tekniskt stöd. Om du inte vet vilka priser som gäller i Sverige, utgå ifrån den kostnadsnivå du är van vid och gör en budgetskiss baserad på den.

CV

Ange relevanta utbildningar, examina, anställningar, uppdrag samt övrig konstnärlig verksamhet på högst 3 A4-sida. Fokusera på dina viktigaste erfarenheter.
Bifoga även intyg över dina akademiska och konstnärliga meriter digitalt.
För att styrka akademiska meriter, bifogar du (vidimerade kopior av) intyg. Dessa certifikat ska vara på svenska, engelska eller ett annat skandinaviskt språk. Om dokumenten inte är skrivna på något av dessa språk måste du lämna översättningar hos en auktoriserad översättare för att vi ska kunna bedöma dokumenten. Bifoga original och de översatta dokumenten till din ansökan.
För att styrker konstnärliga meriter, bifogar du relevant dokumentation av ditt konstnärliga arbete/din konstnärliga praktik. Detta kan laddas upp eller bifogas som länk, med följande specifikationer: Max fem A4-sidor med text och / eller bilder, högst tre minuter med ljud- och/eller videomaterial, totalt 650 MB. Den dokumenterade konstnärliga praktiken bör vara tydligt identifierad och kortfattat kontextualiserad så att dokumentationen lätt kan läsas och navigeras. I vissa fall kan antagningskommittén begära ytterligare underlag/tillgång till konstnärliga verk i ett senare skede av antagningsprocessen.

 

Mall för projektbudget:

Budgetmall

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se