Antagningsprocess Masterprogram i samtida cirkuskonst

Här följer information om antagningsprocessen för Masterprogram i samtida cirkuskonst. Hela processen kommer att genomföras digitalt.

Tidplan 2024

  • 15 januari 2024: Sista ansökningsdag
  • 1 februari* 2024: Sista datum för att skicka in dokumentation som styrker behörighetskraven
  • 5-15 februari 2024: Behörighetsprov, del 1
  • 19-23 februari 2024: Kallelser skickas ut till behörighetsprov, del 2 (online-intervjuer och praktikbaserade uppgifter)
  • 11-15 mars 2024: Behörighetsprov, del 2. Detta prov kräver att den sökande deltar online. Se till att du är tillgänglig den här veckan!
  • 18-24 mars 2024: Urval. Urvalen kräver inte att du som sökande deltar.
  • 6 maj 2024: Beslut om antagning skickas ut

* 5 juli är sista kompletteringsdag för dig ska komplettera med provresultat för engelska

Bedömning av behörighetskrav

Bedömning av det grundläggande behörighetskravet kandidatexamen samt det särskilda behörighetskravet, konstnärlig kandidatexamen eller annan relevant konstnärlig kandidatexamen och Engelska 6, kommer att bedömas av Universitets- och högskolerådet och SKH:s utbildningsadministrativa avdelning.

Det särskilda behörighetskravet 5 års yrkeserfarenhet inom cirkus samt ansökningar om tillgodoräknande av reell kompetens kommer att bedömas av en särskilt utsedd lärare.

Godkänt resultat på behörighetsprovet behörighetsprov där den sökandes konstnärliga förmåga inom cirkus prövas. Detta prov kommer att bedömas av en antagningsgrupp. Behörighetsprovet består av två delar. Alla sökande som klarar behörighetsprov, del 1, kommer att kallas till behörighetsprov, del 2. Sökande som inte klarar behörighetsprov, del 1, bedöms som ej behörig och kommer inte att gå vidare till behörighetsprov, del 2.


Behörighetsprov, del 1

Detta prov kräver inte den sökandes närvaro. Antagningsgruppen kommer att bedöma materialet som du skickade in med din ansökan mot kriterierna för behörighetsprovet. Om du klarar del 1 av behörighetsprovet kommer du att kallas till del 2. 
Behörighetsprovets första del baseras på följande fyra arbetsprover:

  • Video 
  • Projektbeskrivning
  • Reflektion över en given text
  • Motivationsbrev

som du ansöker med de instruktioner som anges under "Så här söker du" på webbsidan för masterprogrammet i samtida cirkuskonst.
Bedömningen av inlämnat material kommer att göras mot följande kriterier:
 
Video
Antagningsgruppen kommer att göra en bedömning av nivån på den sökandes cirkusteknik genom att titta på filmen och utvärdera:

  • innovation och originalitet inom en hög nivå av hantverksskicklighet,
  • tydligheten i det konstnärliga uttrycket i arbetet.

Projektbeskrivning och motivationsbrev
I den sökandes projektbeskrivning och motivationsbrev kommer antagningsgruppen att utvärdera nivån av uttrycksformer i termer av:

  • konstnärlig avsikt,
  • kontextualisering inom cirkusområdet,
  • arbetsmetoder,
  • förmågan att tydligt ange en position inom det större fältet av samtida konstnärlig produktion.

Kriterier reflektion över given text
Reflektion över den givna texten kommer att bedömas utifrån:

  • förståelse av de grundläggande begreppen i texten,
  • förmåga att formulera kopplingar mellan teori och praktik.

Bedömningen relaterar till ovanstående kriterier för det inlämnade materialet. Den sökande måste erhålla betyget godkänt för allt material i kvalifikationsprovet, del 1. Skalan för bedömning av kvalifikationsprovet, del 1 är:
Godkänd: Den sökande visar den efterfrågade förmågan.
Underkänd: Den sökande uppvisar inte den efterfrågade förmågan.

Sökande med godkänt resultat från behörighetsprov, del 1, kommer att kallas till behörighetsprov, del 2. Kallelserna kommer att skickas ut under perioden 19-23 februari. Oavsett om du går vidare till behörighetsprov, del 2 eller inte kommer vi att meddela dig detta.


Behörighetsprov, del 2

Del 2 av behörighetsprovet sker online via Zoom den 11-15 mars 2024. Det består av en intervju och en praktikbaserad uppgift. Du behöver delta i ca 2-4 timmar under en av dagarna denna vecka, tid och datum kommer via kallelsen. Viktigt att tänka på är att du behöver en dator med bra internetuppkoppling eftersom tillfället sker via Zoom, samt att du har tillgång till en lokal/utrymme där du kan utföra en praktikbaserad uppgift som involverar din cirkusdisciplin.

Intervju
Intervjun hålls av antagningsgruppen, och här ges du som sökande möjlighet att svara på frågor om din praktik och ditt projekt. Antagningsgruppen kommer att fokusera på dina konceptuella, estetiska och teoretiska intressen, din förmåga att reflektera över ditt eget konstnärliga uttryck samt dina visioner för den tvååriga studieperioden inom masterprogrammet.

I slutet av intervjun kommer det att finnas möjlighet för dig som sökande att ställa frågor. Denna del av intervjun utvärderas inte.

Praktisk uppgift
De sökande kommer att få ett praktikbaserat uppdrag. Presentationen av uppgiften kommer att följas av en kort diskussion.

Vid presentationen av den färdiga uppgiften kommer antagningsgruppen att bedöma den sökandes förmåga att ta till sig och bearbeta information enligt:

  • Den sökandes förmåga att generera nya idéer, ställningstaganden och fysiskt material utifrån extern input.
  • Den sökandes förmåga att lösa givna uppgifter och kreativa problem.
  • Den sökandes öppenhet för nya arbetsprocesser.
  • Den sökandes förmåga att ta till sig feedback.

Skalan för bedömning av behörighetsprovets andra del är:
Godkänd: Den sökande uppvisar den efterfrågade förmågan.
Underkänd: Den sökande uppvisar inte den efterfrågade förmågan.

Urval

Om det finns fler behöriga sökande än platser på programmet kommer det att göras ett urval. Alla sökande som uppfyller de allmänna och särskilda behörighetskraven kommer att beaktas i urvalet. Antagningsgruppen gör urvalet genom att gå igenom det material som du skickade in med din ansökan, din intervju och den praktiska uppgiften. Antagningsgruppen tittar på hur väl den sökande visar de efterfrågade förmågorna. Antagningsgruppen föreslår vilka sökande som ska antas och vilka som ska reservplaceras. Besked meddelas den 6 maj via antagning.se

Antagningsgruppen

Bedömningen av behörighetsprovet och urvalet görs av en antagningsgrupp med expertis som speglar den aktuella utbildningen. Antagningsgruppen består av medlemmar som är verksamma vid Stockholms konstnärliga högskola (Stockholms University of the Arts). En studentrepresentant kan också delta i antagningsgruppen, men kommer inte att delta i bedömningen.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se