Startsida
Utökad utbildningsinformation
Antagningsprocess masterprogram Att skapa ny opera

Antagningsprocess för master "Att skapa ny opera"

Tidsplan 2020

15 januari: Sista ansökningsdag

Vecka 6-7: Besked om vilka som kallas till prov på plats i Stockholm

Vecka 10: Prov på plats i Stockholm

Vecka 16: Besked om antagning och eventuell reservplacering

 

Behörighet

Behörighetsbedömningen sker i tre steg.

A. Utifrån inskickat underlag bedöms följande: grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå, särskild behörighet i form av konstnärlig kandidatexamen samt Engelska 5. Om du saknar någon del i denna behörighet men kan visa motsvarande kunskaper på annat sätt kan du ansöka om bedömning av reell kompetens. Du kan eventuellt bli kallad till ett prov på plats för bedömning av reell kompetens motsvarande konstnärlig kandidatexamen och/eller Engelska 5. Proven genomförs i samband med övriga prov på plats. Läs här om andra godkända internationella prov vad gäller engelskkunskaper.

B. Utifrån inskickade arbetsprover bedöms ett av tre kriterier i behörighetsprovet*.

C. Utifrån prover på plats samt inskickat material bedöms de två övriga kriterierna i behörighetsprovet*.

 

* Behörighetsprovet

Behörighetsprovet bedöms av antagningsgruppen. Bedömningen görs utifrån tre övergripande kriterier. För att få godkänt på behörighetsprovet krävs godkänt på alla tre kriterierna. Här följer de tre kriterierna, en nedbrytning av kriterierna för att tydliggöra hur bedömningen går till samt beskrivning av vilket underlag som används för bedömningen.

 

  1. Konstnärliga färdigheter inom sökt inriktning:
  • Självständigt konstnärligt uttryck/gestaltande förmåga
  • Tekniskt kunnande

Bedömningen sker utifrån de inskickade arbetsproverna.

 

  1. Förmåga att samarbeta i utforskande konstnärliga processer:
  • Förmåga att samarbeta
  • Förmåga att arbeta interdisciplinärt och utforskande

Bedömningen sker utifrån prov på plats bestående av en samarbetsövning samt en intervju.

 

  1. Förmåga att formulera sig och diskutera konstnärligt i en vidare samt för programmet relevant kontext:
  • Frågeställningens relevans för operafältet
  • Frågeställningens utvecklingspotential
  • Förmåga att formulera sig kring sin konstnärliga praktik
  • Förmåga att relatera det egna konstnärskapet till ett vidare sammanhang

Bedömningen sker utifrån den inskickade frågeställningen, motiveringsbrevet samt intervju på plats.

 

Urval

Om det finns fler sökande än platser på utbildningen kommer en antagningsgrupp göra ett urval. För urvalet används samma kriterier som i behörighetsprovet men skalan för poängsättning har utvecklats för att möjliggöra en rangordning istället för bara Godkänt/Underkänt (se matris nedan). Underlaget för urvalet utgörs av det inskickade materialet samt prover på plats. Underlaget skiljer sig från det som används för behörighetsbedömningen endast genom att det även inkluderar ett arbetsprov på plats inom den sökta inriktningen.

 

Prov på plats

Proven på plats i Stockholm kommer ta tre dagar i anspråk. Du kommer inte vara upptagen med proven på heltid dessa tre dagar utan kommer att få specifika tider då du ska genomföra de tre proven:

Inriktningsprov på plats
Ett praktiskt prov inom din sökta inriktning. Innehåll och längd skiftar beroende på inriktning. Mer information ges i kallelsen. 

Samarbetsövning
Samarbete är centralt för utbildningen. Det här är en övning där du i en grupp tillsammans får lösa en konstnärlig uppgift men där din del i uppgiften inte nödvändigtvis har något att göra med din egen disciplin. Gemensam redovisning är en del av provet. 

Provets längd: ca 5 timmar inklusive lunch.

Intervju
Antagningsgruppen gör en muntlig intervju med dig på plats där du får frågor om det undersökande arbete du vill göra under utbildningen och din motivering till att söka utbildningen. Din bakgrund som till exempel tidigare utbildning, särskilda intresseområden och inriktning kan också komma att tas upp.

Provets längd: ca 20 min.

 

Antagningsgruppen

Bedömningen av behörighetsprov och urvalsprov görs av en antagningsgrupp med expertkunskaper som är relevanta för programmet. Den består både av lärare vid Stockholms konstnärliga högskola och Kungl. musikhögskolan.

 

Matris för bedömning av behörighet och urval

Bedömning och poäng Konstnärliga färdigheter inom sökt inriktning Förmåga att samarbeta i utforskande konstnärliga processer Förmåga att formulera sig och diskutera konstnärligt i en vidare samt för programmet relevant kontext
Urvalsgrund (3) Uppvisar en mycket god förmåga till ett självständigt konstnärligt uttryck och tekniskt kunnande med relevans för utbildningen. Uppvisar en mycket god förmåga att samarbeta interdisciplinärt och utforskande. Uppvisar en mycket god förmåga till relevanta reflektioner och diskussioner kring sin konstnärliga praktik i relation till operafältet.
Urvalsgrund (2) Uppvisar god förmåga till ett självständigt konstnärligt uttryck och tekniskt kunnande med relevans för utbildningen och med god marginal till vad som krävs för godkänt. Uppvisar god förmåga att samarbeta interdisciplinärt och utforskande med god marginal till vad som krävs för godkänt. Uppvisar god förmåga till relevanta reflektioner och diskussioner kring sin konstnärliga praktik i relation till operafältet med god marginal till vad som krävs för godkänt.
Godkänd på behörighetsprovet (1) Uppvisar i tillräcklig utsträckning förmåga till ett självständigt konstnärligt uttryck och tekniskt kunnande med relevans för utbildningen. Uppvisar i tillräcklig utsträckning förmåga att samarbeta interdisciplinärt och utforskande. Uppvisar i tillräcklig utsträckning förmåga till relevanta reflektioner och diskussioner kring sin konstnärliga praktik i relation till operafältet.
Underkänd på behörighetsprovet (0) Uppvisar inte i tillräcklig utsträckning förmåga till ett självständigt konstnärligt uttryck och tekniskt kunnande med relevans för utbildningen. Uppvisar inte i tillräcklig utsträckning förmåga att samarbeta interdisciplinärt och utforskande. Uppvisar inte i tillräcklig utsträckning förmåga till relevanta reflektioner och diskussioner kring sin konstnärliga praktik i relation till operafältet.
Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se