Masterprogram i film och media - Producent för film, tv och nya medier

Masterprogrammet i film och media med inriktning producent för film, tv och nya medier vänder sig till dig som vill specialisera dig och fördjupa din kunskap inom producentskap. Utbildningen är forskningsförberedande och består av två års heltidsstudier på avancerad nivå.

Att vara producent inom film, tv och nya medier är ett varierande arbete som spänner över många kunskapsfält alltifrån projekt-, talang- och innehållsutveckling till budgetering, finansiering, förhandling, juridiska och upphovsrättsfrågor samt arbetsledning. Producenten har det övergripande ansvaret att driva utvecklingen av en produktion från början till slut, att den överenskomna kvaliteten och visionen bibehålls och att produktionen genomförs inom de givna kostnadsramarna. Arbetet innebär även planering av produktionens distribution och marknadsföring.

Masterprogram i film och media med inriktning producent för film, tv och nya medier

Masterprogrammet i film och media är en konstnärligt fördjupande och forskningsförberedande utbildning med en gemensam programstruktur för alla inriktningar.

Inriktningen producent för film, tv och nya medier är en av de teaminriktningar inom masterprogrammet som formar filmteam och samarbetar. Detta görs i de praktiska labbkurserna, där de olika inriktningarna arbetar tillsammans med att utforska berättande och gestaltning i film och media. Du kan här välja att producera olika typer av film, till exempel fiktionsfilm, dokumentärfilm och konstfilm - för olika plattformar och i korta och långa format. Du får en fördjupad kunskap om filmskapande som en process från manus till färdig film.

Utbildningen har också inriktningsspecifika metodkurser. Som masterstudent i producent för film, tv och nya medier får du fördjupa dina kunskaper i hur du utvecklar, skapar förutsättningar för, samt planerar, driver och genomför ett filmprojekt från idé till färdig film. Undervisning ges bland annat i projektutveckling, dramaturgi, produktionsledning, budgetering, inspelningsplanering, juridik, finansiering och marknadsföring. Insikter och kunskaper som du tillägnar dig i de inriktningsspecifika kurserna tillämpas i de teamgemensamma labbkurserna.

I utbildningens forskningsmetodkurser introduceras olika perspektiv på kunskap, teori, reflektion och konstnärliga forskningsmetoder. Kurserna ges delvis gemensamt för samtliga masterprogram på SKH. Här kan du komma att möta masterstudenter och forskning inom till exempel dans, scenkonst, skådespeleri, opera, cirkus och koreografi.

Under de valbara kurserna har du också möjlighet att möta studenter från andra konstnärliga fält. Varje student identifierar här sitt eget behov av ytterligare kunskap och väljer kurs ur det utbud som högskolan erbjuder.

Under utbildningens sista termin gör du ett individuellt examensarbete i form av en exposition och en masteressä i text, ljud och/eller bild.

Utbildningen leder till att du får specialiserade kunskaper som förbereder för konstnärlig forskning för att kunna arbeta som producent.

Information

Studieperiod: Planerad start hösten 2025

Utbildningens omfattning: 120 hp

Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska

Studieort: Stockholm

Studietakt: 100 %

Ämnesenhet: Film och media

Ansökningsperiod: Planerad 1 December 2024–15 Januari 2025

Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner

Programansvarig lärare Gila Bergqvist Ulfung

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se