Startsida
Program och kurser
Masterprogram i film och media - Fiktionsregi

Masterprogram i film och media - Fiktionsregi

Masterprogrammet i film och media med inriktning fiktionsregi vänder sig till dig som vill specialisera dig och fördjupa din kunskap inom regi för fiktionsfilm. Utbildningen är forskningsförberedande och består av två års heltidsstudier på avancerad nivå.
Ett filmteam och två skådespelare förbereder en tagning i ett kök.
Foto: Anders Bohman/SKH

En filmregissörs uppgift är att utveckla och genomföra filmens konstnärliga vision i samskapande med filmteamet och skådespelarna. Filmregissören behöver kunna kommunicera kring vision och idéer med både filmteamet och det omgivande samhället. För att samla de kreativa krafterna i ett filmteam behöver filmregissören förstå den filmiska gestaltningens olika delar, kunna tolka manus och instruera skådespelare utifrån egen kännedom om skådespeleriets grunder. För att kunna vara en drivande kraft i filmskapandets kollaborativa process behöver regissören ha en väl utvecklad och lyhörd samarbetsförmåga baserat på ömsesidig respekt och självkännedom.

Masterprogram i film och media med inriktning fiktionsregi

Masterprogrammet i film och media är en konstnärligt fördjupande och forskningsförberedande utbildning med en gemensam programstruktur för alla inriktningar.

Inriktningen fiktionsregi är en av de teaminriktningar inom masterprogrammet som formar filmteam och samarbetar. Detta görs i de praktiska labbkurserna, där de olika inriktningarna arbetar tillsammans med att utforska berättande och gestaltning i film och media. Här får du en fördjupad kunskap om filmskapandet som en kollaborativ konstnärlig process genom att arbeta med filmisk gestaltning, projekt och idéutveckling och visionsskapande tillsammans med studenter från de andra inriktningarna på programmet.

Utbildningen har också inriktningsspecifika metodkurser. Som masterstudent i fiktionsregi får du här fördjupa dig i och träna på olika metoder för personregi och iscensättning (mise-en-scène). Du får också fördjupade kunskaper i dramaturgi, manusanalys och projektutveckling. Insikter och kunskaper som du tillägnar dig i de inriktningsspecifika kurserna tillämpas i de teamgemensamma labbkurserna.

I utbildningens forskningsmetodkurser introduceras olika perspektiv på kunskap, teori, reflektion och konstnärliga forskningsmetoder. Kurserna ges delvis gemensamt för samtliga masterprogram på Stockholms konstnärliga högskola. Här kan du komma att möta masterstudenter och forskning inom till exempel dans, scenkonst, skådespeleri, opera, cirkus och koreografi.

Under de valbara kurserna har du också möjlighet att möta studenter från andra konstnärliga fält. Varje student identifierar här sitt eget behov av ytterligare kunskap och väljer kurs ur det utbud som högskolan erbjuder.

Under utbildningens sista termin gör du ett individuellt examensarbete i form av en exposition och en masteressä i text, ljud och/eller bild.

Utbildningen leder till att du får specialiserade kunskaper som förbereder för konstnärlig forskning och för att kunna utvecklas vidare inom regi för spelfilm, dramaserier och nya format.

Information

Studieperiod: 1 september 2025–6 juni 2027

Utbildningens omfattning: 120 hp

Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska

Studieort: Stockholm

Studietakt: 100 %

Ämnesenhet: Film och media

Ansökningsperiod: 2 december 2024–15 januari 2025

Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner

Programansvarig lärare Ylva Gustavsson

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se