Kandidatprogram i scenkonst
Att arbeta inom scenkonst innebär många möjligheter. Scenkonst kan presenteras i en mängd olika former och miljöer. Scenkonstnärer arbetar i olika genrer och skapar ofta samarbeten med andra konstformer.
Våra tidigare studenter arbetar på olika scenkonstorganisationer såsom teatrar, operahus, dansinstitutioner, eventbolag, konserthus, fria grupper och i egna projekt där de har tänjt på gränserna för var och hur scenkonst kan presenteras.
Kandidatexamen i Scenkonst ger dig också möjlighet att fortsätta studera på högre nivå, till exempel på ett masterprogram.
Programmet består av en kombination av gemensamma kurser för alla studenter på kandidatprogrammets olika inriktningar och inriktningsspecifika kurser där du fördjupar dig inom din inriktning. Utbildningen rymmer många olika perspektiv, såväl teoretiska som praktiska. Det första året fokuserar kurserna på scenkonstens traditioner, det andra året på den samtida scenkonsten och det sista året på scenkonstens framtid.
I de gemensamma kurserna för alla studenter på programmet lär du dig om scenkonsten som samskapande konstform. Du genomför också kollektiva gestaltningsövningar där du övar dig i att skapa scenkonst tillsammans med studenter inom andra inriktningar. Som student får du därmed kunskap om hur olika yrken samverkar i ett produktionsarbete. Utbildningen avslutas med praktik på en scenkonstorganisation och ett konstnärligt examensarbete inom scenkonst.
Utbildningsupplägg:
År 1;
Introduktion till scenkonst 15 hp
Inriktningskurs I 15 hp
Gestaltningsövning I 15 hp
Inrikningskurs II 15 hp
År 2;
Det breddade scenkonstfältet 15 hp
Inrikningskurs III 15 hp
Inrikningskurs IV 15 hp
Gestaltningsövning II 15 hp
År 3;
Hållbart konstnärsskap 7,5 hp
Professionella kontexter inom scenkonst 15 hp
Valbar kurs 7,5 hp
Metoder för examensarbete i scenkonst 7,5 hp
Examensarbete i scenkonst 22,5 hp
Du söker till en av följande inriktningar:
Dramatik/dramaturgi
Du utvecklar ditt eget dramatiska skrivande och din dramaturgiska kunskap för olika typer av scenkonst. Du arbetar bl.a. med dramaturgiska modeller, att skriva dramatisk text med olika utgångspunkter, bearbetning av befintliga pjäser, och dramatisering av icke-dramatiska verk. Du arbetar också med och dramaturgens roller och vad det innebär att arbete med bl.a. processdramaturgi och dramaturgi i devising.
Kostymdesign
Du utvecklar ditt eget skapande av kostym för alla områden inom scenkonst. Du arbetar med formgivning, idéarbete och reflektion kring dina konstnärliga val. Genom skisser och materialprover utvecklar du dina idéer och lär dig kommunicera dem till andra funktioner i ett scenkonstteam. Du arbetar med hur dina designidéer kan genomföras med olika verktyg och tekniker. Du arbetar också med hur kostymdesign förhåller sig till sociala koder och normer, både i arbetet med historiskt och samtida material.
Ljuddesign
Du utvecklar ditt eget skapande inom ljuddesign för scenkonst, både tekniskt och konstnärligt. Du övar upp din förmåga i att bl.a. koppla upp ljudanläggningen och mixa ljud inom olika typer av scenkonst. Du lär dig att med hjälp av ljudeffekter, ljudlandskap och musik gestalta det sceniska verket. Ibland arbetar du nära en kompositör eller med musiker och sångare. Inriktningen rymmer också dramaturgi inom ljuddesign, en introduktion till komposition av elektroakustisk musik och ljudkonst samt undervisning i vissa mjukvaror för ljudarbete (DAW:s).
Ljusdesign
Du utvecklar ditt skapande inom ljusdesign för scenkonst, konstnärligt så väl som tekniskt. Du studerar ljusteknik, från grundläggande optik till avancerade styrsystem. Du tränar på de olika stegen i processen med att ta fram en ljusdesign. Du lär dig att arbeta inom givna produktionsramar. Du använder dig av digital ritteknik och ljusvisualisering för att arbeta fram och kommunicera dina idéer. Du fördjupar dig i ljusets berättande roll på scenen, både estetiskt och dramaturgiskt. Du undersöker ditt eget skapande och utvecklar din förmåga till konstnärlig reflektion. Du tillämpar din kunskap inom ljusdesign och tränar kollaborativt processarbete i scenkonstprojekt tillsammans med övriga funktioner i konstnärliga team.
Mask- och perukdesign
Du utvecklar dina egna konstnärliga uttrycksmedel inom mask- och perukdesign, både praktiskt och teoretiskt. Du arbetar med att utforma mask- och perukdesign med utgångspunkt i formgivning, hantverkskunnande, självständigt idéarbete och reflektion kring konstnärliga val. Du fördjupar dig även i mask- och perukdesignens relation till historia och samhälle. Du lär dig bidra till den visuella dramaturgin i scenkonst och förstå hur ditt arbete bidrar till scenkonstens helhet.
Produktionsteknisk samordning
Du utvecklar ditt eget kunnande inom produktionsteknisk samordning. Du utvecklar din förmåga att vara den konstnärligt sammanhållande länken mellan teamens konstnärliga visioner och de verkstäder och tekniska team som ska genomföra arbetet i och under en produktion. Det innebär också att du utvecklar kunskap kring den konstnärliga arbetsprocessen, scen-, ljus-, bild- och ljudteknik, samt datorprogram och styrsystem. Du arbetar även med planering, organisation, ekonomi, samt säkerhets- och hållbarhetsarbete inom scenkonst.
Scenkonstproducent
Du utvecklar din egen förmåga att delta i det konstnärliga ansvaret för en scenkonstverksamhet som scenkonstproducent. Du utvecklar förståelse för sambandet mellan konst och resurser, och får metoder för planering, organisation, finansiering, ledarskap och medarbetarskap, scenkonstekonomi samt intern och extern kommunikation. Dessa uppgifter ställs i relation till den konstnärliga processen, med ett tydligt publikperspektiv. Du utvecklar en helhetssyn på scenkonst och kunskaper i hur du tar ansvar för en hel organisation, dess produktioner och projekt.
Scenografi
Du utvecklar ditt eget skapande av rum och platser iför scenkonst. Du arbetar med skisser, modeller, och materialkunskap inom scenografi. Du får lära dig olika analoga och digitala ritverktyg, men tränar också din konstnärliga gestaltningsförmåga i friare övningar. Du arbetar med metoder för konstnärligt processarbete och tränar dig i att kommunicera dina idéer till andra. Du får kunskap i hållbarhet, tillverknings- och produktionsprocesser, materialkunskap, arbetsledning och samskapande i relation till givna produktionsförutsättningar. Du utvecklar också din kunskap om konst, kultur- och idéhistoria och utvecklar din reflektion kring dina dina konstnärliga val.
Teaterregi
Du utvecklar dina egna konstnärliga metoder som teaterregissör och din förmåga att föra konstnärlig dialog med alla involverade i en scenkonstproduktion. Du arbetar med scenkonstens gestaltningsformer, utveckling av regikoncept och regimetoder för olika typer av scenkonstprocesser. Du lär dig föra konstnärlig dialog med skådespelare och aktörer på scen och med det konstnärliga teamet. Du arbetar också med samtids- och omvärldsanalys och hur det kan användas i regiarbetet. Du lär dig om organisation och planering inom scenkonst och hur det påverkar helheten i ett scenkonstarbete.
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för högskolestudier.
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för programmet kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Sök i tid
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast kl. 23.59 (svensk tid).
Du ansöker till programmet i två steg
1. Anmäl dig till programmet på antagning.se (direktlänk till ansökan för inriktningen finns på respektive inriktningssida nedan).
Sista ansökningsdag: 15 januari 2025
OBS! Välj "Hösten 2025" om du söker efter utbildningen på antagning.se.
Styrk din behörighet till antagning.se
Kontrollera att dina meriter för att styrka din behörighet finns på antagning.se. Om dina meriter inte syns på ”Mina sidor”, så behöver du ladda upp styrkande dokumentation. Det gör du på antagning.se under Mina sidor/Meriter/Ladda upp dokument. Sista dag att komplettera med behörighetsgivande meriter: 3 februari 2025.
2. Lämna in arbetsprov via Varbi (enligt instruktioner och direktlänk till Varbi på respektive inriktningssida nedan).
Sista dag att lämna in arbetsprov via Varbi: 15 januari 2025
Viktiga datum för din ansökan
- Sista ansökningsdag: 15 januari 2025
OBS! Välj "Hösten 2025" om du söker efter utbildningen på antagning.se.
- Sista kompletteringsdag för behörighetsgivande meriter: 3 februari 2025. Obs! SKH har ett tidigare datum än det generella som finns publicerat på antagning.se. Dock kan du komplettera med vissa meriter senare.*
- Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 3 februari 2025 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).
- Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 6 maj 2025.
- Sista svarsdag till SKH: 19 maj 2025.
* 19 juni är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett svenskt gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett utländskt gymnasium eller IB-gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för dig ska komplettera med provresultat för engelska eller svenska.
Instruktioner för arbetsprov
Du behöver ladda upp följande arbetsprover via Varbi för att delta i urvalet för den här utbildningen. För vissa utbildningar kan arbetsproverna också vara del av behörighetskravet. Endast filer som laddats upp till aktuell antagningsomgång kan beaktas i urvalet.
Vi söker ditt personliga och unika uttryck. Om du använder AI-verktyg eller AI-tekniker för att framställa eller bearbeta video, bild, ljud eller text i någon av dina konstnärliga verk eller inlämnade provdelar, ber vi dig beskriva din användning och din framställningsprocess.
* Läs nedan vilken typ av dokumentation och/eller filer som du behöver skicka in för respektive inriktning du söker.
Gör så här för att ladda upp dina arbetsprov via Varbi:
- Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
- Fyll i din personliga information.
- Obs! Fyll i ditt anmälningsnummer från antagning.se.
- Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument/filer.
- Döp dokumenten/filerna med innehåll och ditt namn t.ex. CV_förnamn_efternamn.
Bekräftelse på att du har lämnat in ditt arbetsprov via Varbi
När du har skickat in ditt arbetsprov får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för arbetsprovssystemet Varbi:
E-post: support@varbi.com
Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08.30–12.00 och 13.00–16.30).
Sök till programmet via respektive inriktningssida nedan:
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning dramatik/dramaturgi
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning kostymdesign
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning ljuddesign
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning ljusdesign
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning mask- och perukdesign
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning produktionsteknisk samordning
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning scenkonstproducent
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning scenografi
Här söker du till kandidatutbildningen scenkonst – inriktning teaterregi
Bedömning av behörighet samt urval sker i flera steg.
Bedömning av betyg görs av Universitets- och högskolerådet. Bedömning av behörighetsprov görs av en antagningsgrupp vid SKH som består av lärare och personer som är professionellt verksamma inom fältet. En student kan också delta i antagningsprocessen men tar inga beslut.
Efter varje steg kommer beslut att fattas om vilka som går vidare till nästa steg. Alla får besked, oavsett om man går vidare eller inte.
Utförlig information om antagningsprocessen hittar du här.
Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.
Om du inte är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land måste du betala anmälnings- och studieavgift.
Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker studieavgiften för program.
Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.
Studieavgift för kandidatprogrammet i scenkonst med start höstterminen 2025: 370 500 SEK per termin och 2 223 000 SEK för hela programmet.
Information
Studieperiod: 1 september 2025-4 juni 2028
Utbildningens omfattning: 180 hp
Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 100 %
Ämnesenhet: Scenkonst
Ansökningsperiod: 2 december 2024–15 januari 2025
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner