Kandidatprogram i opera med inriktning sång
Att vara operasångare innebär att du genom musiken, med din röst och kropp, gestaltar människors tankar, känslor och relationer i en stark och levande närvaro på scenen.
Opera handlar ofta om stora dramatiska skeenden och känslor, men en operasångare ska också kunna gestalta människans innersta hemligheter, koncentrerat och uttrycksfullt.
Kandidatprogrammet har som mål att utbilda sina studenter till självständiga operasångare som fritt kan använda hela sin konstnärliga kapacitet på ett medvetet sätt.
Delkurser
I utbildningen ingår bland andra följande kurser:
- Sång
- Musikalisk gestaltning
- Musikdramatisk/scenisk gestaltning
- Fysisk gestaltning
- Lyrisk diktion på bland annat italienska och tyska.
- Gehör och musiklära
Att vara operastudent på SKH
Här kan du läsa mer om hur det är att vara operastudent på SKH, om praktik, internationella projekt, lärare och gäster, samarbeten och konserter samt stipendier.
Utbildningens upplägg
Termin 1
Mötet med den gestaltande processen
Grundläggande musikaliska, musikdramatiska och vokala gestaltningsövningar samt arbete med sångtekniska, språkliga och musikteoretiska verktyg och orientering kring yrket som operasångare.
Termin 2
Kollektiva skapandeprocesser, etik och praktik
Samarbete på scenen och arbete med dirigent och regissör. Du redovisar ditt arbete för publik. Du kommer också att jobba med det musikdramatiska uttrycket i en romanskonsert.
Termin 3
Språk, uttryck och kommunikation
Att sjunga på främmande språk och vidareutveckla förmågan till musikdramatisk kommunikation. Offentlig konsert med orkester eller piano. Du kommer också att få möjlighet att välja bland en del valbara kurser, där du även kan söka kurser inom andra delar av SKH.
Termin 4
Historia, samtid, publik
Operarepertoar prövas sceniskt i samarbete med dirigent, regissör och övriga yrkesgrupper.
Termin 5
Plats, händelse, möte
Hur rummet och olika sätt att möta publiken påverkar det musikdramatiska uttrycket. Du gestaltar operascener i en scenisk konsert med dirigent och piano eller orkester.
Termin 6
Yrkesliv och omvärld
Provsjungningsträning och ett konstnärligt entreprenörsprojekt.
Examensarbetet är en operaproduktion med orkester och dirigent och ett reflekterande arbete där du fördjupar dig som självständig konstnär.
Kurser
Sång
Du får individuell undervisning och gedigen träning av sångrösten som stärker tekniken och förmågan till musikalisk gestaltning.
Musikalisk gestaltning
Genom instuderingar tillsammans med pianist av hela eller delar av operaroller och arior utvecklas den musikaliska gestaltningsförmågan. I centrum står förberedelse inför de sceniska projekten.
Musikdramatisk/scenisk gestaltning
Undervisning i scenframställning, teaterträning, improvisation, rollanalys och textanalys. Här tränar du att fördjupa den musikdramatiska gestaltningen ytterligare.
Fysisk gestaltning
Träningen utvecklar ditt kroppsliga uttrycksmedel och kroppsmedvetande. Operasång är fysiskt och tekniskt krävande. Undervisningen syftar till att utveckla din förmåga att fritt använda din kropp på scenen och i sången. Undervisningen integreras även i de sceniska projekten.
Lyrisk diktion
På bland annat italienska och tyska.
Gehör och musiklära
Undervisningen i gehör och musikteori fokuserar på att på ett praktiskt sätt träna upp det inre gehöret, uppfatta och förstå det klingande, kunna läsa det noterade och kommunicera med rätt termer och begrepp för att på så sätt kunna realisera kompositörens intentioner och självständigt kunna instudera och tolka musiken.
Övrigt
Operahistoria, provsjungningsträning, mental träning.
Undervisningsformer
- Individuella lektioner och lektioner/övningar i grupp.
- Reflektion i skrift och samtal, seminarier, föreläsningar.
- Publikmöten, konserter och föreställningar.
- Många kurser är processorienterade och förutsätter att alla studenter deltar i undervisningen.
Lärare
På kandidatprogrammet i operasång är Christine Morgan programansvarig samt lektor i musikalisk gestaltning.
Övriga lärare som du som student kommer att möta är:
- Stina Ancker – lektor i musikdramatisk gestaltning
- Martin Hellström – lektor i musikalisk gestaltning
- Majsan Dahling – adjunkt i musikalisk gestaltning
- Jaroslaw Kaliski – lektor i musikalisk gestaltning
- Emma Lyrén Fernandez – lektor i operasång
- Fredrik Zetterström – adjunkt i operasång
- Giuseppina Penta – lektor i italiensk lyrisk diktion
- Patrik Sörling – lektor i fysisk gestaltning
- Klara Rylander – adjunkt i musikteori och gehör
Du kommer även att träffa lärare i bland annat operahistoria, auditionträning samt gästlärare både i undervisning och som föreläsare i konstnärliga seminarier.
Du behöver ha grundläggande behörighet för högskolestudier.
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för programmet kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Sök i tid
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast kl. 23.59 (svensk tid).
Du ansöker till programmet i två steg
1. Anmäl dig till programmet på antagning.se
OBS! Välj "Hösten 2025" om du söker efter utbildningen på antagning.se.
Styrk din behörighet till antagning.se
Kontrollera att dina meriter för att styrka din behörighet finns på antagning.se. Om dina meriter inte syns på ”Mina sidor”, så behöver du ladda upp styrkande dokumentation. Det gör du på antagning.se under Mina sidor/Meriter/Ladda upp dokument. Sista dag att komplettera med behörighetsgivande meriter: 3 februari 2025.
2. Lämna in arbetsprov via Varbi (enligt instruktioner nedan).
Sista dag att lämna in arbetsprov via Varbi: 15 januari 2025
2. Lämna in arbetsprov via antagning.se (enligt instruktioner nedan). Ladda upp på antagning.se under Mina sidor/Meriter/Ladda upp dokument.
Sista dag att lämna in arbetsprov via antagning.se: 15 januari 2025
Viktiga datum för din ansökan
- Sista ansökningsdag: 15 januari 2025
OBS! Välj "Hösten 2025" om du söker efter utbildningen på antagning.se.
- Sista kompletteringsdag för behörighetsgivande meriter: 3 februari 2025. Obs! Stockholms konstnärliga högskola har ett tidigare datum än det generella som finns publicerat på antagning.se. Dock kan du komplettera med vissa meriter senare.*
- Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 3 februari 2025 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).
- Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 6 maj 2025.
- Sista svarsdag till Stockholms konstnärliga högskola: 19 maj 2025.
* 19 juni är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett svenskt gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett utländskt gymnasium eller IB-gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för dig ska komplettera med provresultat för engelska eller svenska.
Sista kompletteringsdag för examensbevis för dig som går sista terminen på en kandidatutbildning är vid kursstart.
Instruktioner för arbetsprov
Du behöver ladda upp följande arbetsprover via antagning.se för att delta i urvalet för den här utbildningen. För vissa utbildningar kan arbetsproverna också vara del av behörighetskravet. Endast filer som laddats upp till aktuell antagningsomgång kan beaktas i urvalet. Ladda upp arbetsprover på antagning.se under Mina sidor/Meriter/Ladda upp dokument.
- Biografi
Ladda upp en beskrivning av relevanta yrkesmässiga erfarenheter som hänger ihop med dina förväntningar på utbildningen. Biografin måste skrivas på engelska. Max 1000 ord. - Redogörelse för konstnärlig praktik
Ladda upp en redogörelse för vad konstnärlig praktik för närvarande innebär för dig. Redogörelsen måste skrivas på engelska. Max 1000 ord.
Instruktioner för arbetsprov
Du behöver ladda upp följande arbetsprover via Varbi för att delta i urvalet för den här utbildningen. För vissa utbildningar kan arbetsproverna också vara del av behörighetskravet. Endast filer som laddats upp till aktuell antagningsomgång kan beaktas i urvalet.
- Biografi
Ladda upp en beskrivning av relevanta yrkesmässiga erfarenheter som hänger ihop med dina förväntningar på utbildningen. Biografin måste skrivas på engelska. Max 1000 ord. - Redogörelse för konstnärlig praktik
Ladda upp en redogörelse för vad konstnärlig praktik för närvarande innebär för dig. Redogörelsen måste skrivas på engelska. Max 1000 ord. - Förslag till presentation av din konstnärliga praktik
Ladda upp ett förslag till presentation av din konstnärliga praktik. Förslaget måste skrivas på engelska. Underteckna med namn och födelsedatum. Max 1000 ord. - Video på tidigare arbete (högst 10 min och 150 MB, format mov, mp4 eller avi)
Ladda upp en video på ett tidigare arbete på högst 10 minuter (max 150 MB). Du kan behöva minska videons storlek innan du laddar upp den.
Läs mer här om hur du konverterar din film.
Instruktioner för arbetsprov
Du behöver ladda upp följande arbetsprover via Varbi för att delta i urvalet för den här utbildningen. Endast filer som laddats upp till aktuell antagningsomgång kan beaktas i urvalet.
Röstfack
Ange ditt röstfack.
Repertoarlista
Vid sångproven ska du framföra verk som du har valt själv. Du ska ha förberett sex olika stycken att framföra utantill enligt följande: fem operaarior och en sång eller romans. Ett stycke ska vara på ditt modersmål, övriga på originalspråk.
CV
Ladda här upp ett kort CV med en beskrivning av dina viktigaste utbildningar och arbetslivserfarenheter som sångare. Använd pdf.
Intyg
Bifoga intyg/betyg som styrker ditt CV. Använd pdf.
Filmfil
Du ska ladda upp ett komprimerat filmklipp (mov, mp4, avi), på max 10 minuter (max 150 Mb) där du framför en aria från din repertoarlista.
Inspelningen bör vara gjord så att din röst framträder på ett tydligt sätt; inte i en överakustisk lokal, till exempel en kyrka med mycket efterklang och med mikrofonen på långt avstånd, eller i en scenisk föreställning där du rör dig på långt håll från mikrofonen.
Tänk på att du kan behöva komprimera storleken på din film/video innan du laddar upp den. Läs mer här om hur du konverterar din film.
Ljudfil
Du ska ladda upp en icke komprimerad ljudfil (Wav, Aiff), på max 10 minuter (max 150 Mb) där du framför en aria från din repertoarlista, samma aria som i filmfilen.
Inspelningen bör vara gjord så att din röst framträder på ett tydligt sätt; inte i en överakustisk lokal, till exempel en kyrka med mycket efterklang och med mikrofonen på långt avstånd, eller i en scenisk föreställning där du rör dig på långt håll från mikrofonen.
Gör så här för att ladda upp dina arbetsprov via Varbi:
- Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
- Fyll i din personliga information.
- Obs! Fyll i ditt anmälningsnummer från antagning.se.
- Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument/filer.
- Döp dokumenten/filerna med innehåll och ditt namn t.ex. CV_förnamn_efternamn.
Bekräftelse på att du har lämnat in ditt arbetsprov via Varbi
När du har skickat in ditt arbetsprov får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för arbetsprovssystemet Varbi:
E-post: support@varbi.com
Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08.30–12.00 och 13.00–16.30).
Det första provet, Urvalsprov 1, sker baserat på inskickat material, med sista ansökningsdag 15 januari 2024. Du får därefter besked om du går vidare till Urvalsprov 2 som genomförs på plats i SKH:s lokaler Teknikringen 35 i Stockholm i vecka 12. Inbjudan till detta prov skickas ut senast vecka 9, 2024.
Urvalsprov 3 och 4 genomförs också på plats på skolan vecka 12, för de sökande som kallats vidare till dessa.
Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.
Om du inte är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land måste du betala anmälnings- och studieavgift.
Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker studieavgiften för program.
Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.
Studieavgift för kandidatprogrammet i opera med inriktning sång med start höstterminen 2024 är 287 000 SEK per termin och 1 722 000 SEK för programmet som helhet.
Information
Studieperiod: 2 september 2024–6 juni 2027
Utbildningens omfattning: 180 hp
Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 100 %
Ämnesenhet: Opera
Ansökningsperiod: 1 december 2023–15 januari 2024
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner