Vill du arbeta med rörelsebaserad scenkonst på professionell nivå? Kandidatprogrammet i mimskådespeleri riktar sig till dig som vill utbilda dig till och arbeta som mimare, skådespelare och kreatör inom det samtida scenkonstfältet.
Som mimskådespelare får du möjlighet att arbeta i en mängd olika sammanhang med kollegor från olika konstområden. Tidigare studenter har efter sin kandidatexamen etablerat sig som mimskådespelare, regissörer och koreografer samt som animatörer, dockspelare och motion capture-skådespelare. De är verksamma på scenkonstinstitutioner och i fria grupper och skapar egna projekt och kompanier. Genom sitt konstnärliga förhållningssätt har de expanderat gränserna för var och hur mimskådespeleri och rörelsebaserad scenkonst kan presenteras.
I kandidatprogrammet i mimskådespeleri utvecklar du verktyg för din konstnärliga praktik. Du arbetar såväl självständigt som med kollektivt skapande. Praktiken vävs samman med teori i form av analys, diskussion och reflektion. I den dagliga träningen studerar du olika rörelse- och skådespelarpraktiker som stöder utvecklingen av medvetenheten om din kropp och andras kroppar i rummet. I ämnet mimgestaltning utvecklar du en förmåga att visualisera, uttrycka och förkroppsliga tankar och känslor. Det finns också kurser där du kan relatera din egen konstnärliga praktik till en historisk, konstnärlig och sociopolitisk kontext. Du kommer att samarbeta med studenter från andra discipliner i gemensamma kurser och projekt.
En kandidatexamen i mimskådespeleri öppnar också för möjligheten att fortsätta vidare studier, till exempel i ett masterprogram.
Det huvudsakliga undervisningsspråket är engelska. Du kommer att kunna arbeta på ditt modersmål, till exempel svenska, när du arbetar konstnärligt med text och skapande.
Under utbildningen utvecklar du din konstnärliga praktik och förmåga att skapa.
År 1 fokuserar på grundträning i mimgestaltning och angränsande ämnen. Under år 2 fördjupar du dina kunskaper och fortsätter att utveckla ditt eget skapande. År 3 är huvudsakligen produktionsinriktat och omfattar ett individuellt projekt samt ett ensembleprojekt. Du tillämpar, utvecklar och befäster dina kunskaper och din konstnärliga praktik.
I programmet kommer du att studera:
mimgestaltning och introduktion till mime corporel
improvisation, scenframställning och clownteknik
dans och akrobatik
röst, sång och textinterpretation
dramaturgi och föreställningsskapande
scenkonstproduktion
scenkonsten ur ett historiskt, konstnärligt och sociopolitiskt sammanhang
hälsa
Redan från början av utbildningen kommer du att presentera ditt arbete och utveckla förmågan att uppträda för olika typer av publik. Som färdigutbildad mimskådespelare är du en skådespelare och teatermakare med en djup och särskild kunskap om kroppens sceniska möjligheter och om skapandet av rörelsebaserad scenkonst.
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för högskolestudier, med undantag för Svenska 1, 2 och 3.
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för programmet kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast kl. 23.59 (svensk tid).
Du ansöker till programmet i två steg
1. Anmäl dig till programmet på antagning.se senast 15 januari 2025.
OBS! Välj "Hösten 2025" om du söker efter utbildningen på antagning.se.
Styrk din behörighet till antagning.se
Kontrollera att dina meriter för att styrka din behörighet finns på antagning.se. Om dina meriter inte syns på ”Mina sidor”, så behöver du ladda upp styrkande dokumentation. Det gör du på antagning.se under Mina sidor/Meriter/Ladda upp dokument. Sista dag att komplettera med behörighetsgivande meriter: 3 februari 2025.
2. Lämna in arbetsprov via Varbi (enligt instruktioner nedan).
Sista dag att lämna in arbetsprov via Varbi: 15 januari 2025.
Arbetsprov för kandidatprogram i mimskådespeleri
Till din ansökan ska du bifoga tre arbetsprover: ett motiveringsbrev och två filmer. Både brev och filmer ska laddas upp i Varbi för att du ska kunna delta i urvalsprocessen. Endast filer som laddats upp till aktuell antagningsomgång kan beaktas i urvalet. Undervisningsspråket är engelska, och du väljer själv om du vill framföra arbetsproverna på engelska eller svenska. Läs noga igenom alla anvisningar om hur du ska göra innan du påbörjar dina arbetsprov. Användning av AI-verktyg/AI-tekniker är inte tillåtet när du skapar dina arbetsprover eller texter, du ska på egen hand skriva dina arbetsprov.
Motiveringsbrev
Ett motiveringsbrev där du svarar på följande frågor. Max 1 A4-sida (4000 tecken). Använd pdf.
Varför du söker till kandidatutbildningen i mimskådespeleri?
Vad hoppas du få ut av utbildningen?
Film 1: Valfri presentation av dig
I den första filmen är innehållet valfritt, välj något som du tycker representerar dig. Det kan vara en improvisation eller en scen i rörelse och/eller text, alternativt ett klipp ur en föreställning du arbetat med.
Film 2: Gestalta en saga
I den andra filmen ska du gestalta en del ur en av nedanstående sagor:
Gestalta sagan både med rörelse och med röst/text.
Fokusera inte på att hinna med hela berättelsen i din film, om det upplevs som kort om tid. Det viktiga är att du framför berättelsen på ett sätt som du är nöjd med.
Du får inte ha någon medspelare, alltså någon annan person, med i filmen.
Se till att du syns och hörs bra och att man ser hela dig i filmen, inte bara ditt ansikte.
Din gestaltning ska filmas under en tagning och kameran måste vara stilla under filmningen.
Filmen ska vara i en obruten, oredigerad tagning utan zoom.
Notera att din ansökan inte kan behandlas om materialet i Film 2 är klippt och redigerat. Provet räknas då som ogiltigt och kommer inte att bedömas.
För båda filmerna gäller att:
Respektive film får vara max 1 minut lång.
Använd något av följande format: mov, mp4 eller avi.
Det går bra att spela in dina filmer med en mobilkamera. I instruktionsfilmen nedan får du ytterligare vägledning inför inspelningen av dina filmer.
Gör så här för att ladda upp dina arbetsprov via Varbi:
Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
Fyll i din personliga information.
Obs! Fyll i ditt anmälningsnummer från antagning.se
Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument/filer.
Döp dokumenten/filerna med innehåll och ditt namn t.ex. saga_förnamn_efternamn.
Bekräftelse på att du har lämnat in ditt arbetsprov via Varbi
När du har skickat in ditt arbetsprov får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för arbetsprovssystemet Varbi:
För att din ansökan ska vara komplett behöver du ha sökt utbildningen via antagning.se och laddat upp dina arbetsprover på Varbi.
- Sista ansökningsdag: 15 januari 2025.
OBS! Välj "Hösten 2025" om du söker efter utbildningen på antagning.se.
- Sista kompletteringsdag för behörighetsgivande meriter: 3 februari 2025. Obs! Stockholms konstnärliga högskola har ett tidigare datum än det generella som finns publicerat på antagning.se. Dock kan du komplettera med vissa meriter senare.*
- Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 3 februari 2025 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).
- Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 6 maj 2025.
- Sista svarsdag till Stockholms konstnärliga högskola: 19 maj 2025.
* 19 juni är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett svenskt gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett utländskt gymnasium eller IB-gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för dig ska komplettera med provresultat för engelska eller svenska.
Sista kompletteringsdag för examensbevis för dig som går sista terminen på en kandidatutbildning är vid kursstart.
Bedömning av behörighet samt urval sker i flera steg. Bedömningen av betyg görs av Universitets- och högskolerådet. Bedömning av konstnärliga meriter görs av en antagningsgrupp vid SKH som är består av lärare och personer som är professionellt verksamma inom fältet. En student kan också delta i antagningsprocessen men tar inga beslut.
Antagningsprocessen till kandidatprogrammet i mimskådespeleri består av fyra urvalsprov. Efter varje steg kommer beslut att fattas om vilka som går vidare till nästa steg. Alla får besked, oavsett om man går vidare eller inte.
Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.
Om du inte är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land måste du betala anmälnings- och studieavgift.
Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker studieavgiften för program.
Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.
Studieavgift per termin är 251 500 SEK och 1 509 000 SEK för utbildningen i sin helhet.