Kandidatprogram i film och media - Klippning
Kandidatprogrammet i film och media
Vi utbildar framtidens berättare som kan bidra till samhällets utveckling, ta plats och skaffa sig ett yrke i ett fält i ständig förändring. Utveckla konstnärlig kraft, initiativ och mod, lär dig entreprenöriella färdigheter och få ett nätverk för livet!
Kandidatprogrammet i film och media är en kollaborativ, samskapande, teambaserad utbildning. Genom dokumentärt berättande, fiktion, animation och immersiv mediaproduktion får du utveckla din konstnärliga förmåga i samarbete mellan ljud, filmfoto, produktionsdesign, klippning, produktion, regi och manus.
Tillsammans bildar vi en dynamisk miljö med teoretisk undervisning, praktiska labbkurser och gemensam idébildning som utgångspunkt. Inom din inriktning finns möjligheter till internationella utbyten.
Att förhålla sig till och möta en publik är del av utbildningen och genom olika distributionsformer når du fler grupper i samhället. Tillgänglighet är viktigt för att dina berättelser ska nå publiken i lyssningsrummen, biosalongerna eller på plattformar som till exempel Extended Reality (XR).
Vi undersöker också de etiska, estetiska, sociala och politiska konsekvenserna av AI (artificiell intelligens). En kandidatutbildning lägger grunden för ett livslångt lärande!
Kandidatinriktningen Klippning
En klippare arbetar med urval och sammanfogning av ett inspelat material. Det är i klippningen den slutliga berättelsen formas och i första hand handlar klippning om att beskriva miljöer, människor och deras känslor. Du ska både kunna leva dig in i det som berättas och kritiskt bedöma det inspelade materialet och ha förmågan att hålla ihop produktionen genom alla val.
Du får öva dig i att hantera professionella arbetsflöden och program, skaffa grundläggande kunskaper i filmklippningens mekanik, dramaturgi och manusanalys samt reflektera över din egen klippmetodik. Som student på utbildningen kommer du att samarbeta mycket med andra. Du kommer också att behöva ta eget ansvar för din kunskapsutveckling och personliga konstnärliga utveckling.
Klipparens yrke är i hög grad skapande och kräver konstnärlig sensibilitet och analytisk skärpa, liksom musikalitet, känsla för rytm och ljud- och bildflöde. En filmklippare behöver också god samarbetsförmåga och arbetar till exempel nära filmens regissör och producent. Arbetsplatsen kan vara ett produktionsbolag inom tv och film.
Examensfilmer 2023
Se utdrag ur SKH-studenternas examensfilmer från 2023.
Information
Studieperiod: 1 september 2025–4 juni 2028
Utbildningens omfattning: 180 hp
Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 100 %
Ämnesenhet: Film och media
Ansökningsperiod: 2 december 2024–15 januari 2025
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner