Kandidatprogram i film och media - Dokumentärt berättande
Kandidatprogrammet i film och media
Vi utbildar framtidens berättare som kan bidra till samhällets utveckling, ta plats och skaffa sig ett yrke i ett fält i ständig förändring. Utveckla konstnärlig kraft, initiativ och mod, lär dig entreprenöriella färdigheter och få ett nätverk för livet!
Kandidatprogrammet i film och media är en kollaborativ, samskapande, teambaserad utbildning. Genom dokumentärt berättande, fiktion, animation och immersiv mediaproduktion får du utveckla din konstnärliga förmåga i samarbete mellan ljud, filmfoto, produktionsdesign, klippning, produktion, regi och manus.
Tillsammans bildar vi en dynamisk miljö med teoretisk undervisning, praktiska labbkurser och gemensam idébildning som utgångspunkt. Inom din inriktning finns möjligheter till internationella utbyten.
Att förhålla sig till och möta en publik är del av utbildningen och genom olika distributionsformer når du fler grupper i samhället. Tillgänglighet är viktigt för att dina berättelser ska nå publiken i lyssningsrummen, biosalongerna eller på plattformar som till exempel Extended Reality (XR).
Vi undersöker också de etiska, estetiska, sociala och politiska konsekvenserna av AI (artificiell intelligens). En kandidatutbildning lägger grunden för ett livslångt lärande!
Kandidatinriktning Dokumentärt berättande
Dokumentärt berättande är ett sätt att skildra världen och livet genom ett subjektivt temperament. Det kan vara att gestalta verkliga människor och händelser på ett mer traditionellt vis såväl som i en mer experimentell form. Det dokumentära berättandet har blivit en erkänd konstform som finner sin styrka i berättarens alldeles egna, subjektiva blick och uttryck. Om du är intresserad av omvärlden och nyfiken på det oförutsägbara, om du har envisheten och ett starkt behov av att kommunicera med en publik – då är detta en utbildning för dig!
I de kurser som är specifika för inriktningen Dokumentärt berättande har du möjlighet att fördjupa dig i ditt konstnärliga uttryck i både samarbete med andra studenter och i individuella arbeten. Här får du också grundläggande utbildning i metoder och verktyg som är specifika för just regissörens arbete inom dokumentärt berättande. Särskilt fokus läggs vid etiska aspekter av karaktärsgestaltning och förhållningssätt till dem som är framför kameran eller mikrofonen. Det sker bland annat genom kurser i research, access och idéutveckling, samt kurser i inspelning, klippning och efterproduktion. De insikter och den kunskap du tillägnar dig i de inriktningsspecifika kurserna tillämpas sedan i de teamgemensamma labbkurserna.
Examensfilmer 2023
Se utdrag ur SKH-studenternas examensfilmer från 2023.
Information
Studieperiod: 1 september 2025–4 juni 2028
Utbildningens omfattning: 180 hp
Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 100 %
Ämnesenhet: Film och media
Ansökningsperiod: 2 december 2024–15 januari 2025
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner