Startsida
Program och kurser
Introduktion till dramatiskt skrivande för scenkonst på teckenspråk

Introduktion till dramatiskt skrivande för scenkonst på teckenspråk

Är du teckenspråksanvändare och intresserad av att skriva dramatik för scenen? Den här kursen ger dig dramaturgiska verktyg och en förståelse för hur dramatisk text fungerar. Du lär dig tolka och analysera dramatik och handleds i att utveckla ditt eget skrivande.
Två skådespelare utklädda till djävlar. Från scenkonststudenternas examensföreställning Krisevangelier.
Foto: Per Bolkert/SKH

Kursen ger grundläggande kunskap om dramaturgiska begrepp som premiss, konflikt, vilja och hinder och hur de samverkar för att skapa dramatiska situationer. Vi går också igenom några modeller för att bygga en scen eller en hel pjäs. Du kommer att lära dig analysera dramatik på en grundläggande nivå. Vi pratar också om teckenspråkets unika förutsättningar som språk på scenen.

Parallellt med detta får du utforska ditt eget skrivande under personlig handledning och arbeta fram en egen, kortare dramatisk text.

Undervisningen ges huvudsakligen på talad svenska tolkad till svenskt teckenspråk. Diskussioner sker på teckenspråk. Kurslitteraturen är på svenska, med vissa inslag på engelska. De pjäser vi läser tillsammans är huvudsakligen sådana som lätt går att hitta på alla nordiska språk. Skriver gör du på ditt eget skriftspråk, med avsikten att texten ska framföras på teckenspråk.

Kursen leds av Anders Duus, lektor i dramatiskt skrivande på SKH och dramatiker med över 20 års professionell erfarenhet. Han har skrivit fyra teckenspråkiga verk för Riksteatern Crea.

Information

Studieperiod: 20 januari 2025–8 juni 2025

Utbildningens omfattning: 15 hp

Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska

Studieort: Distans

Studietakt: 50 %

Ämnesenhet: Scenkonst

Ansökningsperiod: 16 september 2024–15 oktober 2024

Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner

""
Foto: Linda Goncalves

Kursansvarig lärare Anders Duus

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se