Introduktion till dockteater
Under kursen får du teoretiskt och praktiskt utforska tre teman inom konstformen dockteater:
- Vad är dockteater och vad definierar konstformen? Vad tillför dockorna och hur påverkar de föreställningens helhet? Gestaltning med dockor, material och objekt.
- Vad är en teaterdocka och hur påverkar valet av docka berättandet? En förståelse för instrumentet dockan: teknik, rörelsemönster, stilisering, blick och uttryck.
- Vad är en dockspelare? Relationen mellan dockan och dockspelaren utforskas. Hur dockspelaren med sin rörelse och röst kan gestalta med dockor, objekt, material.
Syftet med kursen är att erbjuda dig som redan är verksam inom scenkonstområdet redskap, fördjupad kunskap och förståelse för konstformen dockteatern.
Kursen genomförs i nära samarbete med Marionetteatern, Kulturhuset stadsteatern. Delar av utbildningen sker i Kulturhusets lokaler under Marionetteaterns internationella dockteaterfestival Pop Up Puppets. Under kursen kommer studenterna bland annat möta internationellt verksamma dockteaterkonstnärer, se föreställningar och delta i workshops.
Kursledare
Helena Nilsson är konstnärlig ledare för Marionetteatern sedan 2003 och tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble.
Hon är skolad inom dockteaterns alla discipliner och har genom åren varit verksam som dockmakare, dockspelare, regissör och teaterchef.
Helena har regisserat flera av Marionetteaterns publik- och kritikersuccéer som till exempel Systern från havet (2011), Lillan och Pappa August (2012) Da-Da-Da (2017) och Ett frö i rymden (2019). Hon har även deltagit som dockspelare i tv-produktioner samt haft nationella och internationella uppdrag som handledare och lärare vid bland annat Teaterhögskolan i Stockholm och Dramatiska Institutet (nuvarande SKH) samt i det SIDA-finansierade kulturutbytet "The childrens voice" i Dhaka, Bangladesh.
Frågor om kursen kan ställas till kursansvarig Erik Nyberg.
Information
Studieperiod: 13 augusti 2024–30 augusti 2024
Utbildningens omfattning: 4,5 hp
Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 100 %
Ämnesenhet: Cirkus
Ansökningsperiod: 19 februari 2024–15 mars 2024
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner