Fristående kurser i dansgenrer
Dansgenrer du kan fördjupa eller bredda dig i är:
-
Folkdans
-
Jazzdans
-
Klassisk balett
-
Modern och nutida dans
-
Streetdans
Det finns tre kurser för varje dansgenre: dansgenre I, 15 hp, dansgenre II, 15 hp och dansgenre III, 15 hp.
Utbudet av kurser i dansgenrer varierar mellan terminerna.
Information om kurserna:
Folkdans I, 15 hp, Jazzdans I, 15 hp, Klassisk balett I, 15 hp, Modern och nutida dans I, 15 hp, Streetdans I, 15 hp
Kursen behandlar dansgenrens normer och konventioner, ur såväl historiska som samtida perspektiv. Vidare får studenten möta dansgenren utifrån improvisatoriska, anatomiska och musikaliska aspekter och får möjlighet att utveckla sin praktik och ämnesdidaktik utifrån genren. Kursen består av delkurserna:
Dansgenrens normer och konventioner, 7,5 hp
Delkursen behandlar dansgenrens normer och konventioner ur historiska och samtida perspektiv. Studenten får utveckla grundläggande kunskap i och om dansgenrens specifika rörelsekvalitéer och musikaliska aspekter samt anatomi i relation till dansgenrens förutsättningar.
Genrespecifik dansdidaktik, 7,5 hp
I delkursen får studenten utforska dansgenrens normer och konventioner ur historiska och samtida perspektiv, genrespecifika rörelsekvalitéer, musikaliska aspekter och anatomiska förutsättningar i/genom dansundervisning.
Folkdans II, 15 hp, Jazzdans II, 15 hp, Klassisk balett II, 15 hp, Modern och nutida dans II, 15 hp, Streetdans II, 15 hp
Studenten vidareutvecklar sin danspraktik och ämnesdidaktik med utgångspunkt i dansgenren genom att möta danspraktik som ett expanderat begrepp, dansanalys och redskap för återkoppling i dansundervisning. Kursen behandlar dessutom ett, för dansgenren, konstnärligt förhållningssätt till danspraktik och dansdidaktik. Studenten fördjupar och nyanserar sin kunskap i och om dansgenren utifrån improvisatoriska, anatomiska, musikaliska, historiska och samtida aspekter. Kursen består av delkurserna:
Danspraktik som expanderat begrepp, 7,5 hp
Delkursen behandlar danspraktik som expanderat begrepp, dansanalys och redskap för återkoppling i dansundervsining. Studenter får under delkursen fördjupa sina genrespecifika kunskaper i praktik och teori.
Konstnärliga förhållningssätt i genrespecifik danspraktik, 7,5 hp
Delkursen behandlar, för dansgenren, konstnärliga förhållningssätt och hur de kan ta sig uttryck i danspraktik och dansdidaktiskt praktik. Studenten får under delkursen nyansera sina genrespecifika kunskaper i praktik och teori och relatera detta till dansdidaktisk praktik.
Folkdans III, 15 hp, Jazzdans III, 15 hp, Klassisk balett III, 15 hp, Modern och nutida dans III, 15 hp, Streetdans III, 15 hp
Kursen behandlar hur den egna danspraktiken och danspedagogiska praktiken kan ligga till grund för ett forskningsbaserat arbetssätt som syftar till professionsutveckling. Studenten utvecklar under kursen ett självständigt och forskande förhållningssätt till dansgenrens improvisatoriska, anatomiska, musikaliska, historiska och samtida aspekter. Studenten fördjupar och utvecklar självständighet i sin danspraktik och ämnesdidaktik i relation till dansgenren, olika målgrupper och kontexter. Vidare utvecklar och nyanserar studenten sin förståelse för dansdidaktik som expanderat begrepp i relation till dansgenren samt utvecklar och fördjupar sin förmåga till dansanalys och användande av redskap för återkoppling i dansundervisning med utgångspunkt i olika målgruppers och kontexters specifika förutsättningar. Kursen består av delkurserna:
Genrespecifik dans – olika målgrupper och kontexter, 7,5 hp
I delkursen får studenten fördjupa sina genrespecifika danstekniska och dansdidaktiska kunskaper och utveckla ett självständigt förhållningssätt till danspraktik och dansdidaktisk praktik i möte med olika målgrupper och i olika kontexter.
Forskande förhållningssätt till genrespecifik dans, 7,5 hp
I delkursen ges studenten möjlighet att utveckla ett experimentellt, självständigt, kritiskt och forskande förhållningssätt till danspraktik och dansdidaktisk praktik i relation till dansgenren.
Läs om behörighet till kurserna på respektive kurs hemsida:
- Folkdans I, Folkdans II och Folkdans III
- Jazzdans I, Jazzdans II och Jazzdans III
- Klassisk balett I, Klassisk balett II och Klassisk balett III
- Modern och nutida dans I, Modern och nutida dans II och Modern och nutida dans III.
- Streetdans I, Streetdans II och Streetdans III
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).
Utbudet av kurser i dansgenrer varierar mellan terminerna.
Läs om hur du söker till kurserna på respektive kurs hemsida:
- Folkdans I, Folkdans II och Folkdans III
- Jazzdans I, Jazzdans II och Jazzdans III
- Klassisk balett I, Klassisk balett II och Klassisk balett III
- Modern och nutida dans I, Modern och nutida dans II och Modern och nutida dans III.
- Streetdans I, Streetdans II och Streetdans III
Om du är medborgare i Sverige, EU, ett EES-land eller Schweiz är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.
Om du inte är medborgare i Sverige, EU, ett EES-land eller Schweiz måste du betala anmälnings- och studieavgift.
Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker studieavgiften för program.
Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.
Information
Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 25 %
Ämnesenhet: Danspedagogik
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner