Startsida
Program och kurser
Cirkusdidaktik, ingår i Kulturskoleklivet

Cirkusdidaktik, ingår i Kulturskoleklivet

Den här kursen vänder sig både till dig som är eller varit cirkuspedagog och vill utveckla dig inom cirkusdidaktik och till dig som är artist och just har börjat undervisa. Du vill fördjupa dig inom didaktik och konstnärliga processer med fokus på barn och unga och kulturskolans verksamhet.
En cirkusstudent står på huvudet.
Foto: Einar Kling Odencrants/SKH

Information om kursen

Kursen erbjuder praktiska färdigheter för att kunna arbeta med sceniskt skapande tillsammans med barn och unga samt en teoretisk pedagogisk och didaktisk grund. Ett flertal erfarna cirkuspedagoger bjuds in för att presentera hur de strukturerat sin verksamhet och ge praktiska övningsexempel för hur de arbetar med barn och unga i en skapande kontext. Du gör också studiebesök med observation av lektioner på olika cirkusskolor.

Under kursen utvecklar du metoder för att lyfta fram barn och ungas lärande och medskapande med fokus på kulturskolans verksamhet. Du reflekterar över din identitet som cirkuspedagog och din förmåga att analysera dina didaktiska och konstnärliga metodval. Du kommer bland annat att utforma en terminsplan som säkerställer att din exempelgrupp har en kontinuitet i konstnärligt skapande, samt göra träningsplanering utformad efter barn och ungas utvecklingsnivåer.

Kursupplägg

Kursen ges på halvfart över två terminer och innehåller två delkurser:

Del 1: Cirkusdidaktik och konstnärliga processer (ges höstterminen 2024)

Del 2: Cirkusdidaktik med fokus på kulturskolans verksamhet (ges vårterminen 2025). Med kulturskolans verksamhet menas kursverksamhet för barn och unga i Kulturskolans regi.

Båda delkurserna består av praktiskt arbete, föreläsningar, seminarier och skapande arbete.

Kursansvarig lärare

Erik Nyberg, adjunkt i cirkus och ansvarig för fristående kurser. Han har tidigare arbetat som cirkuspedagog inom kulturskola och föreningsliv och har många års erfarenhet som ledare och pedagog för både barn, unga och vuxna.


Vad är Kulturskoleklivet?

För att möta bristen på utbildade pedagoger i kulturskolan sjösatte regeringen 2019 Kulturskoleklivet, en långsiktig satsning på att få fler pedagoger till landets kulturskolor.

Kurser inom ramen för Kulturskoleklivet ges både av SKH, Stockholms universitet (SU) och Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI). 
Här finns mer information om Kulturskoleklivet.

Information

Studieperiod: 9 september 2024–8 juni 2025

Utbildningens omfattning: 15 hp

Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska

Studieort: Stockholm

Studietakt: 25 %

Ämnesenhet: Cirkus

Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner

Skuggan av en person med kamera

Kursansvarig lärare Erik Nyberg

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se