Reell kompetens

Så här bedömer Stockholms konstnärliga högskola reell kompetens och begäran om undantag för program och kurser.
Tre cirkusstudenter från examensföreställningen Cave Inn 2023.
Foto: Love Aamås Kjellsson

Sökande utan formell behörighet - Grundnivå

Sökande utan formell behörighet - Avancerad nivå

 


 

Sökande utan formell behörighet grundnivå

Du kan ansöka om validering av reell kompetens/undantag om du inte har de formella meriter och betyg som behövs för grundläggande behörighet och/eller om du inte uppfyller de formella kraven på eventuell särskild behörighet. Det här grundar sig på Högskoleförordningen 7 kap. 3, 5§ samt lokala bestämmelser på Stockholms konstnärliga högskola.

Reell kompetens för program och kurser på grundnivå

Den som har reell kompetens har skaffat sig kunskaper som motsvarar kunskaperna från gymnasiet, genom andra studier eller yrkeserfarenhet. För att ansöka om reell kompetens ska du ladda upp ett brev där du motiverar varför du anser att du har kunskaper som motsvarar grundläggande och eventuell särskild behörighet, trots att du saknar de formella meriter och betyg som krävs för den utbildning du söker. Du ska även ladda upp dokumentation av studier och/eller yrkeslivserfarenhet. Stockholms konstnärliga högskola gör en jämförelse mellan uppställda förkunskapskrav och de kunskaper du hänvisar till.

Individuell bedömning

Ansökan

Om du inte har de betyg och den yrkeserfarenhet som SUHF rekommenderar kommer Stockholms konstnärliga högskola efter sista ansökningsdag att göra en individuell bedömning av dina meriter. Då bedömer vi din ansökan om reell kompetens och de dokument du har laddat upp i din ansökan. Bedömningen görs med hjälp av Stockholms konstnärliga högskolas särskilda kriterier för validering av reell kompetens.

Prov

Om du har sökt ett program och vi inte kan bedöma om du uppfyller behörigheten genom reell kompetens enbart genom din ansökan erbjuder Stockholms konstnärliga högskola dig att göra ett reell kompetens-prov. Detta prov genomförs som en del av den individuella bedömningen. Du kommer att få ytterligare information om hur provet går till i kallelsen till provet. Vi prövar din reella kompetens baserat i hur du visar att du kan använda dina kunskaper och färdigheter i relation till behörighetskraven. Bedömningen görs med hjälp av Stockholms konstnärliga högskolas särskilda kriterier för validering av reell kompetens. Vi gör därefter en övergripande bedömning baserat på din ansökan, inskickade meriter och hur du har löst uppgifterna i provet.

Undantag

Om du inte har reell kompetens kommer Stockholms konstnärliga högskola bedöma om vi kan ge dig undantag från behörighetskraven. Stockholms konstnärliga högskola kan bara ge undantag från behörighetskrav om du bedöms ha förutsättningar att ändå klara av utbildningen/kursen. När du ansöker om reell kompetens/undantag ska du ange vilket, eller vilka, behörighetsvillkor som berörs och motivera varför du bedömer att du kommer att klara av utbildningen. I bedömningen om undantag utgår vi ifrån samma underlag som för bedömning av reell kompetens.

Innehåll i grundläggande behörighet för studier på grundnivå

I gymnasieskolan lär man sig ämneskunskaper och generiska kunskaper, det vill säga, hur man kan använda sig av sina ämneskunskaper. De generiska kunskaperna är särskilt viktiga för att klara av studier på högskola. Ett exempel på generisk kunskap är att söka och analysera information. När vi läser din ansökan om reell kompetens eller undantag från grundläggande behörighet kommer vi särskilt bedöma att du kan:

  • reflektera över dina erfarenheter och ditt eget sätt att lära,
  • formulera, analysera och pröva antaganden och lösa problem,
  • kritiskt granska och värdera påståenden och förhållanden, och
  • lösa praktiska problem och arbetsuppgifter.

 

Sökande utan formell behörighet - Avancerad nivå

Du kan ansöka om reell kompetens/undantag om du inte har de formella meriter och betyg som behövs för grundläggande behörighet (en kandidatexamen) och/eller om du inte uppfyller de formella kraven på eventuell särskild behörighet. Det grundar sig på Högskoleförordningen 7 kap. 3§, 28§ samt lokala bestämmelser på Stockholms konstnärliga högskola.

Reell kompetens

Den som har reell kompetens har skaffat sig kunskaper som motsvarar kunskaperna från en kandidatexamen, genom andra studier än högskolestudier, eller genom yrkeserfarenhet.

Individuell bedömning

Ansökan

Om du inte har grundläggande behörighet (kandidatexamen) kommer Stockholms konstnärliga högskola efter sista ansökningsdag att göra en individuell bedömning av dina meriter. Då bedömer vi din ansökan om reell kompetens och de dokument du har laddat upp i din ansökan. Bedömningen görs med hjälp av Stockholms konstnärliga högskolas särskilda kriterier för validering av reell kompetens.

Prov

Om du har sökt ett program och vi inte kan bedöma om du uppfyller behörigheten genom reell kompetens enbart genom din ansökan erbjuder Stockholms konstnärliga högskola dig att göra ett reell kompetens-prov. Detta prov genomförs som en del av den individuella bedömningen. Du kommer att få ytterligare information om hur provet går till i kallelsen till provet. Vi prövar din reella kompetens baserat i hur du visar att du kan använda dina kunskaper och färdigheter i relation till behörighetskraven. Bedömningen görs med hjälp av Stockholms konstnärliga högskolas särskilda kriterier för validering av reell kompetens. Vi gör därefter en övergripande bedömning baserat på din ansökan, inskickade meriter och hur du har löst uppgifterna i provet.

Undantag

Om du inte har reell kompetens kommer Stockholms konstnärliga högskola att bedöma om vi kan ge undantag från behörighetskravet/en. Stockholms konstnärliga högskola kan bara ge undantag om du bedöms ha förutsättningar att ändå klara av utbildningen.

Dokument att bifoga till din ansökan om reell kompetens eller undantag

Med din ansökan om reell kompetens/undantag ska du bifoga:

  • Ett brev där du ansöker om reell kompetens/undantag och motiverar varför du bedömer att du kommer att klara av utbildningen trots att du inte har de officiella meriter/betyg som krävs.
     
  • Ett CV som ska vara utförligt och styrkt med bilagor. Du kan styrka ditt CV med intyg från arbetsgivare, eller andra som du har arbetat tillsammans med, program, recensioner eller liknande. Ditt CV ska innehålla din yrkeserfarenhet inom det sökta konstområdet, men även andra yrkeserfarenheter som kan ge de kunskaperna som finns i målen för kandidatexamen. Eventuella utbildningar/kurser är också viktiga att ta med.

OBS! I vissa fall kommer du att kallas till antagningsprov (behörighets- och/eller urvalsprov) innan du har fått besked om ifall din ansökan om validering av reell kompetens/undantag har godkänts. Det innebär inte att din ansökan om validering av reell kompetens/undantag är godkänd.

Innehåll i grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå

De förmågor som du ska visa upp räknas upp nedan och utgår från en bearbetning av målen för konstnärlig kandidatexamen. När vi läser din ansökan om reell kompetens eller undantag kommer vi särskilt bedöma om du kan:

  • visa kunskap och förståelse inom ditt konstfält, inbegripet kännedom om områdets praktiska och teoretiska grund, samt kunskap om och erfarenhet av metod och processer inom området,
  • visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll inom ditt konstfält,
  • visa förmåga att inom ditt konstfält skapa, förverkliga och uttrycka egna konstnärliga idéer och genomföra konstnärliga uppgifter inom givna tidsramar,
  • visa sådan färdighet och kunskap som fordras för att självständigt verka i arbetslivet, och
  • visa förmåga att inom ditt konstfält reflektera över konstnärliga, samhälleliga och etiska aspekter.
Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se