Tillgodoräknade

Anser du dig redan ha meriter som motsvarar innehållet i din nuvarande utbildning, genom tidigare studier eller yrkeserfarenhet, kan du ansöka om tillgodoräknande.
En scenkonststudent står högt upp på en ljusrigg och blåser såpbubblor.
Foto: Jonas Jörneberg

Grundtanken är att du som är antagen till ett utbildningsprogram läser enligt programmets utbildningsplan. Men om du anser att du genom tidigare studier vid svensk högskola eller utländskt lärosäte eller genom yrkesverksamhet har meriter som motsvarar innehållet i din nuvarande utbildning kan du ansöka om tillgodoräknande.

Tillgodoräknande regleras i högskoleförordningen, 6 kap. 6-8 §§. Riktlinjer för tillgodoräknande finns även i Examensordningen (se rutan härintill).

Förutsättningar för ett tillgodoräknande är:

  • Du har genomgått annan högskoleutbildningen med godkänt resultat. Detta gäller dock inte, om det finns en väsentlig skillnad mellan utbildningarna.
  • Du har skaffat dig kunskaper och färdigheter som är av en sådan beskaffenhet och har en sådan omfattning att de i huvudsak svarar mot den utbildning för vilken de är avsedda att tillgodoräknas.
  • Du är antagen och bedriver studier vid Stockholms konstnärliga högskola.

Så här ansöker du

Du ansöker om tillgodoräknande genom att fylla i blanketten Ansökan om tillgodoräknande (se rutan härintill).

När du fyller i ansökan ska du ange hela namnet på den kurs/de delkurser inom samma kurs som du vill tillgodoräkna. Vilka kurser som hör till programmet framgår av programmets utbildningsplan. Målen för programmet och kurserna framgår av utbildningsplanen respektive kursplanerna som finns tillgängliga på intranätet.

Med din ansökan ska du bifoga följande:

  • Studieintyg från den högskola där du genomfört utbildningen. Intyget ska vara skrivet på svenska eller engelska och innehålla uppgifter om betyg, datum för kursens avslutande och kursens namn.
  • Om kursen är läst vid ett utländskt universitet behöver ska du bifoga ett studieintyg på originalspråk samt en översättning till svenska alt. engelska.
  • Kursplan (den kursplan som gällde för kursen vid tiden då du genomförde kursen). Av kursplanen ska framgå kursens innehåll och upplägg samt litteraturlista. Framgår inte detta behöver du komplettera med annat underlag från kursen som du fick när du genomgick kursen.
  • Om du har läst vid ett utländskt universitet ska det framgå uppgifter om kursens omfattning i veckor, timmar etc., bifoga schema eller andra handlingar som styrker omfattningen på utbildningen.
  • Om du ska tillgodoräkna annan utbildning/verksamhet ska du bifoga intyg, kursplan, schema eller andra handlingar som styrker innehåll och omfattning av utbildningen/verksamheten.

Tänk på att:

  • Fyll i blanketten noggrant och säkerställ att du fyllt i hela blanketten ordentligt och korrekt, skriv därefter under ansökan.
  • Det ska tydligt framgå om tillgodoräknandet avser tidigare högskolestudier/andra studier eller yrkesverksamhet. I vissa fall kan båda alternativen vara aktuella.
  • Tidigare högskolestudier/andra studier eller yrkesverksamhet ska motsvara den kurs/del av kurs som du vill tillgodoräkna i omfattning, kunskaper och färdigheter. Vilka kunskaper och färdigheter du förväntas uppnå framgår i aktuell kursplan för den kurs du vill tillgodoräkna. Du ska själv göra en redogörelse för hur dina förvärvade kunskaper motsvarar den kurs/delkurs du vill tillgodoräkna. 1,5 högskolepoäng motsvarar 1 veckas studier = 40 timmar.
  • Bifoga vidimerade kopior på intyg med mera.
  • Skicka in ansökan i god tid. Om du inte har fått ditt beslut när kursen startar ska du påbörja kursen. Om du väljer att inte påbörja kursen i väntan på beslut och därefter får avslag på din ansökan kan du inte räkna med att få påbörja kursen efter kursstart utan måste vänta till nästa kurstillfälle.
  • Handläggningstiden för en komplett ansökan kan vara upp till 60 dagar.
  • Om fullständig ansökan inte inkommer efter begäran om komplettering kan ansökan komma att avslås.
  • Ett beviljat tillgodoräknande kan i vissa fall innebära att du under en period inte uppfyller kraven för att erhålla fullt studiemedel, vid frågor om detta kontakta CSN.

Har du frågor om ditt tillgodoräknande ska du kontakta den som är kursansvarig eller UA-handläggare vid din institution.

Ansökan om tillgodoräknande samt bilagor skickas till registrator@uniarts.se eller med post till:

Stockholms konstnärliga högskola
Box 24045
104 50 Stockholm

Beslutet

Beslutet skickas till dig via din student e-post när beslutet är fattat. Det kommer också att dokumenteras i studiedokumentationssystemet Ladok.

​​​​​​​Avslag på ansökningar om tillgodoräknande kan överklagas. På beslutet finns det anvisningar om överklagande, som ska ske inom tre veckor från det du tagit del av beslutet.

Dokument att ladda ner

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se