SKH 10 år
För ett årtionde sedan, 2014, slogs dåvarande Stockholms dramatiska högskola, Operahögskolan och Dans och Cirkushögskolan ihop i en gemensam organisation, Stockholms konstnärliga högskola. Sedan dess har enormt mycket hänt och både kulturvärlden och högskolan har gått igenom stora, spännande förändringar.
På den här sidan samlar vi länkar, texter och evenemang som på olika sätt knyter an till SKH:s tio år, och våra utbildningars månghundraåriga historia som föregick sammanslagningen. Men vi tar också tillfället i akt att titta framåt, på idéer, planer och visioner för framtidens SKH. För vår historia har egentligen bara börjat.
Alumnintervju: Isabell Hertzberg
Isabell Hertzberg växte upp i en familj där folklig musik, dansband och jazz var en viktig del av gemenskapen. Sedan fortsatte intresset vidare till olika urbana dansstilar, modern och nutida dans och slutligen samtida jazzdans. Idag arbetar hon som adjunkt i dans vid Gymnastik och Idrottshögskolan.
Alumnintervju: Carlos Romero Cruz
Carlos Romero Cruz sökte flera gånger till de olika teaterhögskolorna runt om i landet tills han slutligen kom in på skådespelarprogrammet i Stockholm. Idag har han en fast anställning som skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern.
20 år med Departure: ”Skrivit om kartan för skådespelarkonsten”
Sedan 2004 ägnar alla studenter i skådespeleri och mimskådespeleri en stor del i övergången till sitt tredje utbildningsår till att skapa en helt egen soloföreställning från grunden. Ett tillvägagångssätt som hela tiden har utmanat; skådespelarna själva, men också hela den svenska teatervärldens grundförutsättningar.
Alumnintervju: Ellen Söderhult
Efter gymnasiet valde Ellen Söderhult mellan en cirkusutbildning och läkarprogrammet men det var genom dansen som hon verkligen fann sitt konstnärliga uttryck. Idag arbetar hon som koreograf och dansare men vill se förändringar som gör dans och konst mer demokratiskt tillgängliga för alla, oavsett bakgrund.
Alumnintervju: Ninos Chamoun
Ninos Chamoun var trött på sin hemstad och sökte sig till radioutbildningen på dåvarande Stockholms dramatiska högskola mest av en slump. Idag är han en etablerad radioproducent.
Intervju: Paula Crabtree slutar som rektor
När SKH bildades 2014 föll valet att leda den nya högskolan, för första gången i svensk utbildningshistoria, på en person som inte var svensk medborgare. När hon nu den 1 augusti efter tio år lämnar över rodret är det för en skola som uppnått en påtaglig stabilitet.
Alumnintervju: Wiktor Sundqvist
Från att ha varit helt fokuserad enbart på sången, upptäckte Wiktor Sundqvist teatern och sökte in till Operahögskolan för att kunna kombinera de båda delarna. Idag frilansar han och sjunger på alla de stora operahusen i Sverige.
Så fick SKH examenstillstånd på forskarnivå
När SKH bildades 2014 var det uttryckligen för att vara stort nog för att kunna ha en egen forskarutbildning. Men skulle man hålla för trycket när ingen annan självständig konstnärlig högskola hade fått det tidigare?
Alumnintervju: Rhiannon Cave-Walker
Rhiannon Cave-Walker växte upp i Byron Bay i Australien och var redan i unga år fast besluten att bli professionell cirkusartist. Hon arbetar idag med välkända australienska cirkuskompaniet CIRCA Contemporary Circus, som hon turnerar och gör shower med.
SKH firade 10-årsjubileum och tackade av rektor
Under hela högskolans tioåriga existens har den letts av rektor Paula Crabtree. När hon nu lämnar vidare till andra krafter firades hennes och SKH:s tio år med en stor fest där man visade upp det bästa högskolan har att erbjuda.
Alumnintervju: Stefan Hansen
Stefan Hansen drogs till arbetet bakom scenen på teatern redan i ungdomen, som den första ur sin familj som ville arbeta med kultur. I dag är han VD på Unga Klara, Sveriges nationella scen för barn och unga, en väg som gick via SKH och utbildningen till scenkonstproducent.
Cirkus efter 10 år på SKH: ”Ett omstörtande program”
När SKH grundades 2014 höll cirkusämnet fortfarande på att hitta fotfästet. Nu har det vuxit till att omfatta doktorandutbildning, masterutbildning och en uppsjö av individuella kurser. Men klarar man att behålla sin rebelliska särart mitt inne i akademin?
Vicerektorn för forskning lämnar över rodret
Cecilia Roos lämnar nu posten som vicerektor efter att ha lett forskningen i drygt åtta år, en period där den konstnärliga forskningen på SKH förändrats i grunden. Nu berättar hon om sin tid i uppdraget.
Anna Karin har spenderat mer än 50 år på SKH
Det krävs många för att få en skola som SKH att fungera, såväl studenter som lärare, administratörer, ledningsstöd och mycket mer. Men det finns nog bara en person som har innehaft alla de här rollerna: Anna Karin Ståhle, som nu (kanske) till slut går i pension.
Unga Klara anställer hela mimskådespeleris avgångsklass
Årets examensföreställning i mimskådespeleri innebär ett steg in i yrkeslivet för studenterna. De guidas dit av en grupp full av rutinerade SKH-alumner – och i höst anställs de som skådespelare på riktigt.
SKH:s historia
Det här över hundra år gamla fotografiet på intendent Nils Personne och hans elever på Dramatens elevskola är det äldsta som finns i SKH:s arkiv. Men redan då var våra föregångare anrika skolor, bland Stockholms äldsta högre utbildning. På den här sidan kan du läsa mer om hur SKH hamnade där det är idag, från Gustav III:s dagar och in i framtiden.