SKH i en orolig värld
Det som har pågått sedan den 7 oktober 2023 innebär ett förfärligt lidande för människor i Palestina och i Israel. Kriget måste få ett slut.
SKH är som högskola grundat på medmänskliga, demokratiska och akademiska värden. Vi värnar om mänskliga rättigheter, akademisk frihet och yttrandefrihet.
Forskningens frihet är en grundläggande princip för SKH, och våra konstnärliga samarbeten grundas på akademiska och konstnärliga värden, med målet att bidra till en bättre och fredligare värld.
Det står alla på SKH, medarbetare såväl som studenter, att som individer fritt framföra sina synpunkter och att välja att delta i fredliga manifestationer eller andra åsiktsyttringar. Det är en grundläggande rättighet för alla samhällsmedborgare i ett demokratiskt samhälle och viktigt att värna om.
SKH är som svensk högskola en statlig myndighet under regeringen med uppdrag att bedriva utbildning och forskning. SKH får inte bedriva en egen utrikespolitik, det gör endast Sveriges regering.
Här finns information om den svenska regeringens ställningstagande.
SKH står bakom den svenska regeringen i erkännandet av det oerhörda mänskliga lidandet för både den palestinska och den israeliska civilbefolkningen, där tusentals civila har förlorat sina liv. En offentlig hållning och ställningstagande från SKH, som svensk högskola och myndighet, i kriget är inte möjlig. Vi fördömer dock alla former av våld, inklusive övergrepp mot civilbefolkningen.
I samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina avbröt Sveriges regering alla svenska myndigheters samarbeten med Ryssland. När det gäller kriget mellan Hamas och Israel har regeringen inte gjort ett liknande ställningstagande. SKH har inga pågående samarbeten med Israel.
På SKH finns medarbetare och studenter som har familj och vänner som befinner sig mitt i kriget. Det är av yttersta vikt och SKH:s ansvar att alla studenter och alla medarbetare ska känna sig trygga när de studerar och arbetar på SKH.
Gemensamt uttalande från Sveriges universitet och högskolor via SUHF (Sveriges universitets- & högskoleförbund)
21 maj 2024
Uttalande med anledning av kriget mellan Israel och Hamas
Det geopolitiska läget är idag allvarligare än vad det varit på mycket länge. Pågående konflikter resulterar i ett stort mänskligt lidande och det är plågsamt att bevittna det som sker runt om i världen. Våra tankar går till alla som drabbas av krigets elände.
Kriget mellan Israel och Hamas väcker starkt engagemang hos många, även vid svenska lärosäten. Det ser vi nu bland annat med de nu pågående manifestationerna vid ett antal svenska universitet och högskolor runt om i landet.
Svenska universitet och högskolor har inte uppdrag eller mandat att driva utrikespolitiska frågor. Det betyder att varken medarbetare, studenter eller intressegrupper kan förvänta att universitet och högskolor, som arbetsgivare eller utbildningsanordnare, ska manifestera utrikespolitiska uppfattningar eller ta ställning i utrikespolitiska frågor. Akademin ska stå fri från påtryckningar.
Vid svenska lärosäten ska även svåra frågor kunna diskuteras. Vi förväntar att allmänna demokratiska principer iakttas, att alla söker dialog istället för konflikt och respekterar andras åsikter även om de skiljer sig från sina egna.
Yttringar och demonstrationer ska givetvis genomföras med respekt för alla medarbetare och studenter och ta hänsyn så att universitets och högskolors verksamhet kan fortgå. Vi accepterar inte trakasserier av medarbetare eller studenter eller att deras säkerhet äventyras.
Vi värnar akademiskt samarbete. Forskare har frihet att själv besluta hur och vem de samarbetar med under de lagar och förordningar som fastslagits av riksdag och regering. Det kan innebära att de genom utbyten och samarbeten också verkar i regioner där det råder krig eller konflikt. Dessa svåra avvägningar görs med stöd av den checklista som SUHF utarbetat kring ansvarsfull internationalisering; Global Responsible Engagement: Checklist
Vi hoppas alla att kriget snarast upphör. De svenska lärosätena ser det som en viktig uppgift att efter förmåga vara en del av uppbyggandet av de akademiska institutioner som skadats eller förstörts under kriget.