Utbytesstudier och praktik

Genom Erasmus+ kan studenter och doktorander genomföra internationella utbyten i olika länder.
Ett rum fullt med skådespeleristudenter under en Shakespearekurs 2019.
Foto: Rolf Christianson/SKH

Utbildning och forskning vid Stockholms konstnärliga högskola präglas i hög grad av högskolans internationella samarbeten. Genom en levande dialog med omvärlden och nära samarbete med högskolor runt om i världen stärker vi kvaliteten på vår verksamhet och ger studenter och personal möjlighet att utvecklas.

En viktig del av detta är möjligheterna till internationella utbyten mellan lärosäten i olika länder. SKH deltar i det EU-finansierade utbytesprogrammet Erasmus+. Genom programmet sker utbyten via samarbetsavtal mellan SKH och andra lärosäten, vilket medför att du som student inte betalar någon studieavgift. Som utbytesstudent inom Erasmus+ erhåller du även ett stipendium.

Utbytesstudier och praktik inom Erasmus+

Med Erasmus+ mobilitet högre utbildning kan studenter studera och praktisera i ett annat europeiskt land. Syftet med programmet är att höja kompetensen och kvaliteten i utbildningen samt att stärka studenters färdigheter och konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Programstudenter vid SKH har möjlighet att genomföra utbyten eller en praktikperiod inom Erasmus+. SKH tar även emot studenter från andra europeiska lärosäten som genomför utbytesstudier hos oss.

Utbytesstudier och praktik som student vid SKH

Som student inom ett studieprogram på SKH har du möjlighet att genomföra utbytesstudier eller praktik inom Erasmus+. Läs mer på Studentportalen om vilka aktiviteter du kan delta i, villkor samt ansökningsprocess.

Att komma till SKH som utbytesstudent

SKH välkomnar internationella studenter från våra partnerlärosäten att ansöka om en utbytesperiod hos oss. Inresande studenter har möjlighet att söka till de platser som institutionerna utlyser.

I Sverige är den akademiska kalendern uppdelad i två terminer:

  • Hösttermin: Månadsskiftet augusti/september–mitten av januari
  • Vårtermin: Mitten av januari–början av juni

Platser utlyses i regel för hel termin motsvarande 30 högskolepoäng/30 ECTS.

Utlysning sker två gånger per läsår:

  • 15 mars–15 april (för sökande till platser nästföljande termin)
  • 15 september–15 oktober (för sökande till platser nästföljande termin)

Utlysningarna publiceras på vår utbildningssida för utbytesplatser. Du ansöker via online-portalen Mobility Online

Observera att SKH endast accepterar ansökningar som skickas via Mobility Online under ansökningsperioden. Vi kommer inte att överväga några ansökningar från studenter som skickas via e-post eller vanlig post.

För information om hur du väljs som utbytesstudent inom Erasmus +, vänligen kontakta internationell koordinator vid ditt hemuniversitet. Ansökningar skickas in via ansökningsportalen Mobility Online. Följande dokument kommer att efterfrågas:

  • Motiveringsbrev
  • CV
  • Resultatintyg
  • Intyg att du är registrerad student vid ett lärosäte
  • Nominering från ditt lärosäte
  • Beroende på vilket program eller kurs du ansöker till: video, ljudfil, portfolio eller annan form av arbetsprov som efterfrågas

Frågor kan skickas till: exchanges@uniarts.se.

Praktikaliteter 

Visum och uppehållstillstånd

För medborgare i land utanför EU/EES som planera att studera i Sverige längre än tre månader krävs uppehållstillstånd för studier. Du behöver ansöka om och beviljas uppehållstillstånd innan avresa till Sverige.

För mer information om uppehållstillstånd och ansökningsprocess, se Migrationsverkets hemsida.

Försäkring

Som inresande utbytesstudent är du försäkrad via Kammarkollegiets försäkring Student IN. Läs mer om försäkringen hos Kammarkollegiet.

Inresande studenter från land inom EU/EES ska ta med sig sitt European Health Insurance Card (EHIC). Kortet berättigar dig till sjukvård för samma kostnader som svenska medborgare.

Boende

SKH har ingen möjlighet att bistå utbytesstudenter med boende. Vi ber dig därför att börja leta efter boende så snart som möjligt om du blir antagen. Tips och vägledning hittar du här.

Betygsskala

Vid SKH används följande betygsskala:

VG - Väl godkänd 
G - Godkänd 
U - Underkänd 

Vid vissa kurser används endast Godkänd (G) och Underkänd (U). Som utbytesstudent har du rätt att även få dina betyg uttryckta i ECTS-skalan.

Vid avslutade studier utfärdas ett resultatintyg som dokumenterar erhållna poäng och betyg.

Användbara länkar

Utbytesstudier på egen hand

Om du som student vill studera vid ett lärosäte som inte deltar i något utbytesprogram eller som SKH inte har ett utbytesavtal med, så kan du välja att söka dig dit på egen hand som så kallad "freemover".

Som freemover kan du själv välja var du vill studera. Du måste dock vara beredd på att själv ansvara för alla förberedelser, inklusive kontakt med det utländska lärosätet, samt betala eventuella studieavgifter själv.

Studenter som reser som freemover ska ansöka om studieuppehåll för perioden hen studerar vid det utländska lärosätet. Eventuella tillgodoräknanden ansöks om i efterhand.

För dig som är internationell student och önskar studera vid SKH utan att delta i ett utbytesprogram ansöker du via den reguljära antagningen.

Studentutbyten_internationalisering_1100x620.jpg

Ansök om utbytesstudier på SKH

Ansökningsperioden för utbytesstudier höstterminen 2024 är den 15 mars - 15 april 2024.

Se vilka utbildningar du kan söka.

Mer information

För mer information om utbytesstudier vid SKH, kontakta: exchanges@uniarts.se.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se