Startsida
Forskningssök
”Mötesplats – scenkonst och landskap” av Hellwig och Erlingsdotter
Utvecklingsarbete

”Mötesplats – scenkonst och landskap” av Hellwig och Erlingsdotter

”Mötesplats - scenkonst och landskap” är ett konstnärligt utvecklingsprojekt som sedan 2009 drivs av Himlabacken, Stockholms dramatiska högskola och Sveriges lantbruksuniversitet och som samarbetar med bla Musikhögskolorna i Malmö och Stockholm. Detta forskningsprojekt har också utvecklat gemensamma kurser på masternivå och internationellt utbyte med bland annat Portugal och England och även med Sao Paolo i Brasilien. Forskare i projektet är Claes Peter Hellwig och Sara Erlingsdotter.

Kontakt:
Claes Peter Hellwig 
Sara Erlingsdotter

Hur kan en konstnärlig erfarenhet/upplevelse möta en landskaplig erfarenhet/upplevelse och skapa delaktighet för publik och medverkande? Vad händer när vi använder landskapets egenskaper och historiska skikt i konstverket, när vi involverar platsen med dess människor, resurser, historia, kulturarv och ger publiken/deltagarna relation och status som medskapare?

I gränslandet mellan scenkonst och landskapsarkitektur

Forskningsprojektet handlar om hur en konstnärlig upplevelse kan möta en landskapsupplevelse och hur det kan utveckla nya kultur- och naturupplevelser och skapa nya scenrum och mötesplatser för människor. Villkoren för interaktionen mellan publik och aktörer förändras radikalt när man slutar att betrakta landskapet som en fond/scenografi för en scenkonsthändelse och istället använder landskapets egenskaper och historiska skikt, involverar platsen med dess människor, resurser, historia, kulturarv, samt ger publiken/deltagarna relation och status som medskapare. Kan besökare och publik omvandlas till deltagare och medskapare? Och vad innebär den här förändringen för både konstnär och deltagare?

Fokus för projektet är mötet mellan musik, teater och landskap, där faktiska, konkreta upplevelser/händelser används som kristallisationspunkt för utveckling av ny kunskap, nya upplevelser och nya utvecklingsmodeller.  Projektet har genomfört konstnärliga landskapshändelser, i samarbete med Himlabacken, som omfattar både sceniska möten, vandringar och installationer. Under våren 2013 genomfördes den första internationella konstnärliga landskapshändelsen tillsammans med Estudio Opera ESMAE, Porto, i klostret Tibaes med omnejd i norra Portugal.

Ett nytt kunskapsfält

”Konstnärliga landskapshändelser” är navet i en undersökande process, från inarbetade begrepp till upptäckt och skapandet av nya begrepp. Kunskapsprocessen  involverar både händelsen och platsen med dess människor.
Konkreta händelser blir utgångspunkt för undersökning och tvärdisciplinär reflektion inom ett nytt kunskapsfält i gränslandet mellan scenkonst och landskapsarkitektur.

Även om den specifika platsen alltid är en utgångspunkt som ger unicitet strävar projektet efter att skapa modeller för arbetet och på så sätt har arbetet sin utgångspunkt i det platsspecifika men blir ändå generellt. Projektet prövar idéer och erfarenheter i utvecklingsarbete och publika möten med publiken och platsen/landskapet som medskapare av händelsen och upplevelsen/erfarenheten. På så sätt knyter projektet ihop scenkonst, landskap och publik till medaktörer i projektet och dessa blir, tillsammans med scenkonstnärerna, viktiga kunskapsbärare.

En viktig aspekt är att projektet använder och bygger på lokala resurser i bred mening så att dessa blir medaktörer och medskapare i de konstnärliga händelserna. Detta kan göras under kortare eller längre utvecklingsperioder. Här blir de konstnärliga upplevelserna också verktyg för sociala utvecklingsprocesser drivna av mötet mellan kultur och landskap och kan användas i t ex ett samhällsplanerings- och stadsutvecklingssammanhang och för landsbygdsutveckling. Tidigt kopplades en landsbygdsutvecklingsdimension till projektet och arbetet med lokala aktörer utvecklades ur dessa erfarenheter. Därefter har även ett stadsutvecklingsperspektiv kopplats till projektet där konstnärliga händelser och medskapande processer undersöks i det urbana landskapet.

Den tvärdisciplinära reflektionen är en förutsättning för utvecklingen av ett nytt kunskapsfält i gränslandet mellan scenkonst och landskapsarkitektur. Samarbetspartners är Landskapsarkitektavdelningen vid Sveriges Lantbruks Universitet (SLU), Musikhögskolan i Malmö, Musikhögskolan i Stockholm, University of Winchester (Performing Arts dep. UK) och Porto ESMAE vid Instituto Politecnico du Porto (Portugal).

Kunskapsfältet som utvecklas har också en tydlig koppling till stadsplanering och Community theatre/Applied theatre. Det betyder att en viktig del av forskningsfältet också anknyter till hur dialektiken mellan konst och ekonomi/resurser förändras med nya aktörer och nya förhållningssätt till konst. Kunskaps- och forskningsområdet och den konstnärliga processen i projektet ligger i skärningspunkten mellan scenkonst, opera, dans och här är Operahögskolans och DOCH Dans och Cirkushögskolans erfarenheter och kompetens betydelsefulla för projektets fortsatta kunskapsprocess.

Kurser och utbildning

Mötesplats - scenkonst och landskap har utvecklat tvärdisciplinära kurser på avancerad nivå som en del av samarbetet mellan Stockholms dramatiska högskola, SLU, Alnarp, Himlabacken och Musikhögskolan i Malmö. Kurserna har fokuserat på mötet mellan konstnärliga upplevelser/erfarenheter och landskapsupplevelser/erfarenheter och vilken betydelse det kan få för publikens medverkan och det unika mötet. Kurserna har också lyft fram hur de olika kunskapsområdena kan mötas och berika varandra och synliggöra arbetssätt och förväntade resultat inom respektive område.

Grundtanken har varit att landskapsarkitekter och konstnärer från olika discipliner inom scenkonst kunnat mötas och arbeta tillsammans och genom mötet utveckla förmågan att skapa komplicerade platsspecifika projekt där studenterna använder idéer och erfarenheter från varje disciplin.

Internationell kurs på avancerad nivå

Vi har under 2014 och 2015 genomfört internationella kurser på avancerad nivå i samarbete med SLU, Alnarp och ESMAE i Porto, Portugal och Winchester University, England. Kurserna, som ingick i ett Intensive Programme inom Erasmusprogrammet, vände sig till landskapsarkitekter och konstnärer från olika discipliner inom scenkonst som regissörer, koreografer, scenografer, ljusdesigners, skådespelare, sångare m.fl.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se