Startsida
Forskningssök
”Flerspråkighetens potential i dramatiska verk”
Doktorandprojekt

”Flerspråkighetens potential i dramatiska verk”

"FLERSPRÅKIGHETENS emotionella/dramaturgiska/politiska/kommunikativa POTENTIAL I DRAMATISKA VERK" är ett doktorandprojekt av Vanja Hamidi Isacson. Vanja är doktorand i scenkonst.

I mitt konstnärliga forskningsprojekt utvecklar och undersöker jag mitt skrivande och utvecklande av flerspråkig dramatik för en tänkt publik i Sverige. Med forskningsprojektet och min konstnärliga praktik som dramatiker syftar jag även till att utmana och ifrågasätta språkideologier som enspråkighetsnormen.

Mitt forskningsprojekt utgår ifrån den franske sociologen Pierre Bourdieus syn på språk som en social praktik. Bourdieu menar att idén om ett homogent språk är en social konstruktion och att det dominerande/legitima språket segrat över andra språk och genom att dominera över andra (språk, varieteter och/eller dialekter) blivit norm med hjälp av tex. utbildningsväsendet. Bourdieu menar även att språk mycket sällan enbart har en ren kommunikativ funktion utan nästan alltid även en symbolisk funktion - som berör makt (Bourdieu, 1991)

Det finns olika definitioner av vad flerspråkighet innebär och beskrivningarna av flerspråkighet har förändrats över tid. Jag utgår ifrån en bred syn på flerspråkighet: ”Multilingualism is understood as the ability of societies, institutions, groups and individuals to engage, on a regular basis, with more than one language in their day-to-day lives” (Europeiska komissionen 2007: 6)

Sammanfattningsvis handlar mina frågeställningar om att, genom ett praktiskt konstnärligt arbete, undersöka vilken potential flerspråkighet kan ha i dramatiska verk, med fokus på dess emotionella, dramaturgiska, politiska och kommunikativa funktioner. Frågeställningarna undersöker jag genom ett antal konstnärliga delprojekt då jag utvecklar/skriver flerspråkiga dramatiska texter i olika former: skisser, scener, verk. De valda språken varierar för varje projekt. Arbetet sker i dialog med flerspråkiga skådespelare och formen för arbetet är samtal, workshops samt perioder av skrivande och översättning. Genom dessa processer och verk och genom att parallellt med arbetet skriva arbetsdagbok samt analysera verken undersöker jag mina frågeställningar.

Det första delprojektet bestod av ett samarbete med en fri operagrupp som presenterades under 30% seminariet 2018, med titeln: ”Emotioner och flerspråkighet”:
https://www.uniarts.se/aktuellt/evenemang/evenemang-ht-2018/vanja-hamidi-isacson-30-seminarium

Det andra delprojektet bestod av verket ”Asia/Ärende Kaarle Vihtori Turunen” på sverigesvenska, finlandssvenska, finska och ryska. Under projektet har jag arbetat med skådespelare både i Finland och Sverige. Arbetet presenterades i november 2019 då jag hade mitt 50 % seminarium med titeln: ”Flerspråkighetens funktioner i ”Asia/Ärende Kaarle Vihtori Turunen”:
https://www.uniarts.se/aktuellt/evenemang/evenemang-ht-2019/vanja-hamidi-isacson-50-seminarium

En ny version av verket lästes vid Teaterhögskolan i Helsingfors den 26 september 2020 och följdes av en paneldiskussion om flerspråkig scenkonst:
https://www.uniarts.fi/sv/evenemang/flersprakig-scenkonst-kanslor-makt-dramaturgi/

Det tredje delprojektet (2020-2021) är ett samarbete med Unga Klara. I dialog med tre av deras skådespelare och två frilansande skådespelare utvecklar jag ett flerspråkigt verk med fokus på flerspråkighetens musikaliska potential. Arbetet avslutas med en offentlig digital reading av pjäsen ”UniZona & PolyZona” den 10 maj kl. 18-20.  Den 11 maj kl. 13-16 hålls mitt 80 % seminarium.

Den avslutande avhandlingen, bestående av en tryckt och en digital version, beräknas vara klar höst 2022.

Som doktorand på institutionen för scenkonst håller jag kursen: ”Flerspråkighet inom scenkonst, film och media” som ges hösten -21: https://www.uniarts.se/utbildningar/fristaende-kurser/flersprakighet-inom-scenkonst-fristaende-kurs

Den 29-30 mars organiserar vi även ett symposium om flerspråkig scenkonst: https://www.uniarts.se/aktuellt/evenemang/evenemang-vt-2021/flersprakig-scenkonst

 

Tidigare doktorand, Vanja Hamidi Isacson

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se