Film och media

På SKH utbildar vi framtidens självständiga och konstnärligt medvetna filmskapare, radioproducenter, dokumentärfilmare och animatörer. Som student hos oss får du utveckla dina praktiska och teoretiska kunskaper inom din inriktning, både enskilt och i samarbete med andra studenter. Du blir en del av ett större sammanhang som ständigt utvecklar kunskapen, konstformen och branschen.
Två tjejer tittar på varandra inne på en tjejtoa.
Pressbild från examensfilmen Tjejtoan, 2021.
  • Skapa din egen historia!

    På utbildningarna i film och media på SKH lever vi med och för berättelsen. Vi ljudlägger, ljussätter, klipper, regisserar, skriver och producerar. Vi lär oss själva och av varandra. I en kreativ, kritiskt reflekterande och tillåtande miljö. Välkommen du också!

    Vår pedagogik utgår från ett konstnärligt förhållningssätt till idéutveckling och hantverksinlärning. Du gör övningar där teori och analys omsätts i konstnärlig praktik med ökande svårighetsgrad. I teamövningar stärks dina personliga uttryck och samarbetsförmåga och med SKH:s många olika discipliner utvecklas nya metoder och uttryck genom gränsöverskridande projekt.

    Hör vad våra medarbetare och tidigare studenter berättar

  • Kandidatprogram i film och media

    Kandidatprogrammet är en treårig utbildning med olika inriktningar, för dig som vill skaffa en gedigen grund för arbete inom film och media. Du får kunskap och verktyg för att hitta nya och egna sätt att utvecklas till din framtida yrkesroll och i ditt konstnärskap.
    Du ges stora möjligheter att själv kunna påverka den egna utbildningen, utveckla fler kompetenser och verka som självständig konstnär inom fler än ett uttryck.

    Läs mer om utbildningarna inom film och media
     

    En inspelningsplats där en kvinna trycks upp mot en bil av en polis. Från inspelning av examensfilmen Försvar, 2021.
    Foto: Gustaf Fagerberg/SKH
  • Masterprogram i film och media

    Masterprogrammet är en tvåårig utbildning med avancerade specialiseringskurser för att möta behovet av konstnärlig utbildning på avancerad nivå och förstärka kopplingen mellan forskningsförberedelser och konstnärskap. Programmet är för dig som redan arbetar med film och media, eller har gått ett kandidatprogram inom området, och är ute efter att nå en ny nivå, både yrkesmässigt och konstnärligt.

    Läs mer om utbildningarna inom film och media

     

    Fyra masterstudenter i film och media hänger upp långa filmremsor med klädnypor på en tvättlina.
    Foto: Tanja Holm/SKH
  • Fristående kurser

    Våra fristående kurser är till för dig som arbetar inom något av våra fält och vill fördjupa dig inom ett område. Vilka fristående kurser vi ger varierar, en del kommer tillbaka flera gånger medan andra bara ges en gång. Kursutbudet utgår bland annat från branschens behov.

    Läs mer om utbildningarna inom film och media

     

    Ett filmteam och skådespelare under en filminspelningssituation i SKH:s filmstudio. Från en filmövning 2021.
    Foto: Åsa Edenroth/SKH
  • Hitta rätt utbildning!

    I vår utbildningskompass kan du söka dig fram till vad som passar dig bäst i Sveriges bredaste utbud av utbildningar inom film, radio och TV.

    Till utbildningskompassen

  • Forskarutbildning

    Stockholms konstnärliga högskola har tillstånd att utfärda konstnärlig examen på forskarnivå i konstnärliga praktiker, och erbjuder forskarutbildning i ämnet performativa och mediala praktiker.

    Läs mer om konstnärlig utbildning på forskarnivå

     

    Två personer tittar på stora filmprojektioner på vägg.
    Foto: Bengt Söderström/SKH
  • Att studera film och media på SKH

    Vi arbetar utifrån tre vägledande principer – samarbete, självförtroende och reflektion.

    • Vi arbetar tillsammans för att använda oss av den gemensamma kraft som uppstår i mötet mellan starka och självständiga individer. Och för att kunna nå verklig förändring.
    • Vi ger varandra utrymme och frihet att bygga det självförtroende som ger förutsättningar att hitta sin egen meningsfullhet. För att våga tänka och göra nytt.
    • Vi tar oss tid att reflektera över oss själva, vårt skapande och vad som händer runt omkring oss för att kunna utvecklas tillsammans och framåt. För att kunna gestalta och inte bara betrakta.

     

    6 film- och mediastudenter och en lärare sitter och jobbar i en radiostudio.
    Foto: Bengt Söderström/SKH
  • Ett filmteam jobbar på en sandstrand i solnedgång. Från arbetet med examensfilmen Banana Pancake Trail, 2018.
    Foto: Lova Lilliemarck/SKH

    Besök SKH Play och se film från film och media

  • Berättande är allt!

    Livet består av berättande. Har alltid gjort och kommer alltid att göra. Vare sig det är Donald Trump, Greta Thunberg, Astrid Lindgren eller du själv som ligger bakom. Berättande i alla dess former; dokumentära, skönmålande eller rena fantasierna. I ljud, bild eller ord. Och för alla slags sammanhang; runt bordet, i biosalongen och över nätet. Aldrig tidigare har så mycket berättande varit tillgängligt för så många. Och tekniken lär inte hindra oss att berätta mer för fler.

    I denna uppsjö av berättelser ställs förstås allt högre krav på berättarkonsten för att få andra människor att ta del av historierna. Berättelser som bygger på en genuin förståelse för och kunskap kring teknik och format, betraktare och lyssnare, kommunikation och den konstnärlighet som krävs för att väcka den känsla och det engagemang vi är ute efter.

    Det krävs lust, det krävs mod och en alldeles speciell känsla av att vilja dela med sig. Tycker du som vi; sök en utbildning i film och media på SKH!

     

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se