Kom och dansa!

Gå en danskurs i SKH:s praktikstudio! Vi har kurser för barn, unga och vuxna och välkomnar både nybörjare och mer erfarna.
Sju kvinnliga dansare som hoppar över en scen.
Foto: Urban Jörén

Nu erbjuder "Kom och dansa" fyra heldagars-workshoppar i folklig dans samt två kurser i balett, fördjupning!

Vi som håller i Folklig dans-workshopparna heter Leonora Wahl Danzi och Martin Thomsen Engström.
Våra danspraktiker grundar sig i folklig dans inom Sverige och Danmark, och har utvecklats genom de spår både jobbet i danssalar och många olika människor från de sociala dansgolv, har lämnat i oss.

Som en praktisk del av vår utbildning i danspedagogik på Stockholms konstnärliga högskola erbjuder vi under våren fyra heldagars fördjupningskurser i folklig dans. Dessa fördjupningskurser ser vi som möjligheter att träffas och ägna en dag åt våra danspraktiker. Fokuset ligger på att ge var och en möjlighet att utveckla sina danskunskaper där hen befinner sig just nu. Metoderna som vi kommer att använda omfamnar många olika förkunskaper, men det är bra om du inledningsvis har lite dansvana. Vi ser jättemycket fram emot att dansa med er alla och dela med oss av det vi är upptagna av.

Beskrivning av de fyra kurserna i folklig dans

Lördag 27 april 13.00–17.30 med Leonora: Föra och följa
Under kursen kommer du att ledas genom parövningar där samdansen är i fokus. Vad innebär att föra och följa? Ur ett normkritiskt perspektiv: hur kan vi förstå det samarbete som ska till för att dansen svänger? Ingen förkunskaper krävs.
Anmäl dig här: https://uniarts.varbi.com/se/what:registration/jobID:3886/
 
Lördag 4 maj 13.00–17.30 med Martin: Vals 1
Tycker du att vals är svårt att få lika svängig och kul som andra danser, eller vill du gärna få din vals sådär riktigt svängig? Då är detta ett tillfälle för dig! Vi kommer att fokusera på att få till ett grundsväng och utifrån det labba med hur vi flyttar oss runt i rummet.
Anmäl dig här: https://uniarts.varbi.com/se/what:registration/jobID:3887/
 
Lördag 11 maj 13.00–17.30 med Martin: Vals 2
Temat för denna dag blir att utforska dynamik och olika fraseringar. Vi ska dansa trippvals, tyrolervals och det jag i Danmark kallar “klinkevals” som har olika valssväng i samma låt! Förutom du som har deltagit i första tillfället, är detta tillfälle för dig som kanske tycker att vals har blivit lite enformigt eller (gud förbjude!) tråkigt. Det är inte ett krav att ha deltagit i första tillfället med vals.
Anmäl dig här: https://uniarts.varbi.com/se/what:registration/jobID:3888/
 
Lördag 25 maj 13.00–17.30 med Leonora: Polska och bakmes
Den här dagen ska vi fördjupa oss i olika polska- och bakmes-tekniker. Dessa omdansningsformer förekommer bland annat i Jössehäradspolskan, kort-etta polskor, Rørospols och polskor från västra/norra Dalarna. Vi använder strukturen för att lära oss de olika pusselbitarna och förstå hur vi kan leka med dem på det sociala dansgolvet. Fokus kommer även att ligga på de musikaliska uttrycksmöjligheter samt kommunikationen med sin partner, musikern(a) och de andra paren i dansgolvets flöde. Det blir roligt och svettigt så ta bekväma kläder på och inneskor med hal sula.
Man behöver inte anmäla sig i par, man kommer nämligen att dansa med olika människor och roller.
Anmäl dig här: https://uniarts.varbi.com/se/what:registration/jobID:3889/

Kursernas upplägg

Kl. 13.00 börjar vi och dansar totalt fyra pass à cirka 50 minuter, med en halvtimmes paus i mitten. Då finns möjlighet att fördela tiden efter gruppens behov. Mikrovågsugnar finns samt kaffe och te i pausen, du är även välkommen att ta lite fika om vill.

Det kostar 100 kr per tillfälle.

Plats: Brinellvägen 58.

Kurs i Balett, fördjupning dans 3b

Datum: tisdag 7 maj och onsdag 8 maj
Tid: kl. 18.00-20.00
Nivå: tidigare förkunskaper i dans krävs.

Kursledare: Levi Blad
Jag vill hitta kreativa sätt att skapa dansmaterial till en balettklass på, och undersöka processen i hur jag gör det. Jag reflekterar över vilka sätt jag har använt tidigare, som att t.ex systematiskt skapa övningarna i ordningsföljd från plié till grand allegro. Jag vill i denna fördjupningsworkshop hitta flera sätt att skapa på, såsom att börja skapa övningar på mitten eller från grand allegro och gå bakåt. Det kan också vara genom att hämta inspiration från bilder, skulpturer eller melodier. Hur komponerar jag en balettklass? Finns det lustfyllda sätt att komponera övningarna på?
Anmäl dig här: https://uniarts.varbi.com/se/what:registration/jobID:3904/

Balettworkshopparna är kostnadsfria.


Information gällande våra återkommande Kom och dansa-kurser:

Här undervisar studenter vid Kandidatprogrammet i danspedagogik i många olika dansstilar och tekniker under professionell handledning och ofta till levande musik.

För att anmäla dig till en vuxengrupp måste du vara minst 15 år. Vårterminens kurser pågår och slutar i mitten av maj. Undrar du något, gå till Frågor och svar eller kontakta Kom och dansa, komochdansa@uniarts.se.

Kurserna sker på Brinellvägen 58, KTH Campus Stockholm. Du anmäler närvaro i receptionen och hänvisas sedan till sal. Om du missar ett tillfälle under en vuxenkurs kan du ta igen det i mån av plats på andra Kom och dansa-vuxenkurser. Missade tillfällen på Kom och dansa-barnkurser kan tyvärr inte tas igen.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se