Säkrare cirkusutbildning tack vare internationellt samarbete
Med hjälp av EU-finansiering har riggare från nio cirkusutbildningar i åtta länder för första gången kunnat träffas, utbyta erfarenheter, lära sig av varandras arbetssätt och diskutera gemensamma utmaningar. Man har pratat om allt från stressen av att ofta arbeta ensam med stort ansvar för studenternas säkerhet, till tekniska lösningar för cirkusutrustning som ofta består av kombinationer av delar från till exempel segling, klättring och industri.
En viktig samarbetspartner har varit det europeiska nätverket för cirkusutbildningar, FEDEC, som stöttat SKH i att koordinera projektet.
–Samarbetet med FEDEC har gett många kontakter och synergier under projekttiden, säger Jorun Kugelberg, internationell koordinator på SKH. Nu när projektet avslutats så kommer FEDEC vara värd för projektresultaten på sin hemsida vilket gör vårt material tillgängligt för alla deras 83 medlemmar i 34 länder och för framtiden!
Resultatet av RIGGERS
1. Ett internationellt riggers-nätverk
Det kanske viktigaste resultatet av projektet är det nätverk av riggare och lärosäten som bildats. De erfarna och otroligt kunniga personer som arbetar var för sig, stöttar nu varandra i såväl tekniska som organisatoriska problem och utmaningar. Samtalen fortsätter på den digitala plattformen SLACK. Där finns också en publik kanal för dig som vill ställa frågor eller komma i kontakt med gruppen.
2. Elva korta filmer för handledning
Riggarna i projektet har skapat elva korta videofilmer som nu finns tillgängliga för alla som vill veta mer om vad en cirkusriggare gör, använda filmerna som material i undervisningen eller hitta inspiration.
3. Undersökning och utvärdering
För första gången har situationen för riggare inom cirkusutbildning undersökts. Resultaten från enkätundersökningen visar bland annat att riggarna upplever att de arbetar isolerat och med stort ansvar, att vägarna till riggaryrket är många och brokiga och att kompetensen till stor del bygger på levd erfarenhet inom yrket.
Saar Rombout, cirkusartist, riggare, SKH-alumn och lärare, har följt projektet och skrivit en fyllig utvärdering. Hon konstaterar att riggarna under projekttiden gått från avvaktande protektionism till öppen och stöttande dialog och betonar hur viktigt det är att gruppen får stöd i att fortsätta ha kontakt för att utveckla den gemensamma kompetensen och sprida den vidare. Utvärderingen innehåller även en första skiss till en professionell profil för en riggare inom cirkusutbildning.
–Den samlade kompetensen inom projektets nätverk är helt unik, konstaterar Jorun Kugelberg. Nu hoppas vi kunna arbeta vidare och låta den utgöra grunden för att formera cirkusriggning som ett eget kunskapsområde inom högre utbildning.
Från instruktionsfilmen "Equipment markings – Working Load Limit and Minimum Breaking Strength" med William Cleary, riggare på cirkusutbildningen på SKH. Filmfoto, -ljud, -ljus och -klipp av Roland Engström, Torulf Holmström samt Christoffer Limér.
William Cleary, riggare på SKH:s cirkusutbildning
William var en av deltagarna i RIGGERS-projektet. HÄR kan du läsa om hans erfarenheter från RIGGERS, vad projektet betytt för honom och SKH samt om hur det kan vara att arbeta som cirkusriggare.