2024-08-29

Rektorsinstallation för Ellen Røed

Den 1 augusti tillträdde professor Ellen Røed som SKH:s nya rektor. Det firades med en officiell installationsceremoni med högskolans personal.
En man hänger en blomsterkrans på en kvinna.
Peter Egardt installerar rektorn med en blomsterkrans. Foto: Johan Palme/SKH

Den 27 augusti samlades personalen på SKH för att installera sin nya rektor, som officiellt vigdes in i sin roll av Högskolestyrelsens ordförande Peter Egardt. Det bjöds på tal, levande musik och cirkusföreställning med SKH-alumnen Florimond Dumas, men fokus låg förstås på eftermiddagens huvudperson, Ellen Røed själv.

– Det är med djup respekt och ödmjukhet som jag nu går in i den nya rollen som SKH:s rektor, förklarade Ellen i sitt installationstal. Kom alltid ihåg att jag gör det som konstnär och som lärare. Jag åtar mig att leda utifrån dessa kompetenser, med samma omsorg och engagemang som ni alla visar varje dag i ert arbete. Tillsammans kommer vi att se till att SKH på ett meningsfullt sätt bidrar till samhällets motståndskraft och försvarar yttrandefriheten och kulturens kraft.

Den nya rektorns fokus är inte längre att utveckla en ny högskola utan att lyfta blicken, föra den vidare till att bli en stark samhällsaktör med en tydligare roll i offentligheten. En av de mest spännande utmaningarna för Ellen att ta sig an är flytten av hela verksamheten till en högskolegemensam byggnad i Slakthusområdet, som planeras till sommaren 2030.

– Att vara rektor är ett mycket utmanande jobb, förklarade Peter Egardt i sitt välkomsttal. Man måste vara duktig ledare, inspiratör, samtalspartner – men också fotnedsättare – innovatör, medlare, administratör och kommunikatör.

Ellen Røed är bara den andra rektorn i lärosätets tioåriga historia, och det är första gången den här typen av installation av en ny rektor har hållits. Och det gav förstås chansen att prova nya sätt att göra ceremoni på.

Medan andra högskolor använder stora silverkedjor, mantlar eller till och med värjor på sina installationer dekorerades Ellen med levande material som speglade ögonblicket, en blomsterkrans.  Sedan kröntes rektorn ytterligare med ”blomsterkrona” skapad av kostymavdelningens Nils Harning, som en del av en ritual skapad av prefekten Walter Ferrero. Inspirerad av folkliga huvudbonader från Hälsingland och Ryssland/Ukraina innefattar rektorns nya huvudbonad symbolik där nycklar öppnar lås och fjärilar flyger fritt. 

Kronan överlämnades som en del av en installationsritual där den agerade som en “hjärnvågs-receptor”, en kraftsamlare där organisationens visioner och drömmar koncentrerades och överfördes till rektor. Walter ledde personalen genom den kraftfulla och humoristiska ritualen där vi viftade bort det gamla och installerade framtiden i rektorns hjärna med hjälp av tidningspapper och papperspåsar.

Ellen Red är konstnär, och har en lång bakgrund vid lärosätet som profilprofessor i konst, teknik och materialitet och senast prorektor. Som rektor ligger den speciella potentialen på SKH henne varmt om hjärtat.

– När jag kom till SKH 2016 drogs jag hit av högskolans unika vision, berättade hon i sitt installationstal. En tvärdisciplinär miljö där specialiserade konstformer kommer samman och främjar forskning genom konstnärlig praktik med nära kopplingar till utbildning och samhälle.

Rektorsinstallation-18_1440x806.jpg
Prefekt Walter Ferrero ledde gruppen i en lekfull pappersceremoni, kanske för att driva ut demoner. Foto: Johan Palme/SKH

Ellen Røed by Martin Sonderkamp.jpg
En nöjd nyinstallerad rektor. Foto: Martin Sonderkamp/SKH

Jonathan Palmquist, Ellen Røed, Johan Haarberg 2_1440x806.jpg
Ellen Røed i samtal med högskoledirektör Jonatan Palmquist och Högskolestyrelsens vice ordförande Johan Haarberg. Foto: Johan Palme/SKH

Krona 1_1440x806.jpg
Detaljbild på blomsterkronan. Foto: Johan Palme/SKH

Rektorsinstallation-49_1440x806.jpg
Mingel på rektorsinstallationen. Foto: Johan Palme/SKH

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se