Rapport från en annorlunda filmworkshop
Filmens väsen är optiskt, kemiskt och mekaniskt. Det är en värld som är sinnlig, taktil, vacker och analog. Det är där allting har sin början i en konstart som föddes i slutet på 1800-talet. Därför har The Impact of Research, den konstnärliga forskningskursen som ges av SKH, genomfört en workshop i analogt filmfoto.
Studenterna har filmat med 1950- och 1960-talets Bolexkameror, blandat egna framkallningsvätskor med snabbkaffe, c-vitamin (askorbinsyra) och hushållssoda, och slutligen framkallat 16mm-rullarna i hinkar. Såsom musiker spelar barockmusik på tidstrogna instrument med sensträngar och eskalerande tempo fick deltagarna prova på att göra film i en äldre men ändå experimentell konsttradition.
Kameran drivs av ett fjäderverk och vrids upp som en klocka, en tagning på 30 sekunder är en uppvevning. Ljuset mäts, skärpan ställs in med måttband. Konstnären och filmaren Maria Magnusson guidade studenterna i detta processinriktade filmskapande som föredrar spontanitet framför manus, och där långsamheten skapade utrymme för reflektion och samtal.
Allt avslutades med en visning inne i Filmforms lokaler på Kungsholmen. Tack till Filmform och Maria Magnusson. Vilken dag! /Nils Claesson, kursansvarig