Startsida
Nyheter och evenemang
Nyheter
Kurser med start våren 2025
2024-09-16

Kurser med start våren 2025

Nu erbjuder vi ett stort urval kurser inom cirkus, dans, film och media, opera och teater. Välkommen med din ansökan senast 15 oktober!
Foto: Per Bolkert/SKH

Vill du vidga dina konstnärliga vyer? Ta en titt i vårt digra kursutbud, där du dels kommer hitta kurser vi gett tidigare och dels några spännande nyheter. Det finns kurser på grundnivå eller för redan yrkesverksamma och vissa ges på distans helt eller delvis. Studietakten varierar mellan 25 och 100 procent, men gemensamt är att de startar våren 2025.

Här en kort presentation av våra nya kurser:

  • Inom danspedagogiken ges tre helt nya kurser: Yoga med fokus på biomekanik och närvaro. På kursen Lära, uppleva och skapa genom dans får du utveckla pedagogiska verktyg för att kunna arbeta med dans kopplat till läroplanen – du tillämpar dans, skapande och improvisation med fokus på barns individuella lärande. Vill du ägna dig åt ledarskap för lärande i didaktiskt sammanhang är Pedagogiskt ledarskap i konstnärliga processer – inom kulturskoleklivet intressant. Där får du möjlighet att arbeta med ett eget konstnärligt projektarbete med/för barn och unga. Och så har vi Gymnasieskolans styrdokument i dans, en matnyttig kurs för dig som vill utveckla kunskap om de nya ämnesplanerna inom estetiska programmets inriktning dans. Du kommer få analysera och diskutera ämnesplanernas innehåll och hur du kan arbeta med det i ditt vardagliga arbete.

  • Ett flertal kurser för yrkesverksamma scenkonstnärer och kulturarbetare erbjuds också: Konstnärligt och kulturellt entreprenörskap är idealisk för alla som är angelägna om att utforska entreprenörsmöjligheter inom kultursektorn. Du har en passion för konst och en önskan om att bidra och påverka kultursektorn genom meningsfulla och kreativa satsningar. Har du bakgrund inom kroppslig och vokal scenkonst såsom cirkus, dans, opera, skådespeleri eller performance och som önskar utveckla ditt förhållningssätt till den egna konstformen finns Konstnärligt utvecklingsarbete för scenkonstnärer. Eller så har du längtat efter att utforska hur du som scenperson kan förmedla känslor och inlevelse med hjälp av en docka/ett objekt. Då ska du söka Introduktion till dockspel.

  • Verkar du inom film- och medieområdet finns kursen Hållbar produktion som handlar om hur du kan arbeta hållbart och minska klimatavtrycket i ditt filmskapande.

  • En helt ny skrivarkurs med dramatikern Anders Duus vid rodret, är Introduktion till dramatiskt skrivande för scenkonst på teckenspråk. Den är för teckenspråksanvändare med intresse av att skriva dramatik för scenen. Någon kanske minns att vi gett ett kandidatprogram i skådespeleri på teckenspråk? Senast var det 2011, men redan 1993 startade den första utbildningen (då vi hette Teaterhögskolan).
  • Nyfiken på operans plats och roll i huvudstaden och hur den förändrats över tid? Stockholm som operastad – operakonstens utveckling i huvudstaden från dåtid till nutid heter den här nya kursen som ges på distans, halvfart.

Utöver dessa nya kurser ger vi förstås en mängd andra. Vilket är ditt favoritområde?

Se alla kurser inom cirkus

Se alla kurser inom dans

Se alla kurser inom film och media

Se alla kurser inom opera

Se alla kurser inom teater

Se kurser inom danspedagogik och kurser som ingår i Kulturskoleklivet

Botanisera bland samtliga sökbara kurser

Upptäck nya tekniker, uttryck och idéer som tar din konst till nästa nivå – sök en kurs! MEN det förutsätter att du inte missar att skicka in din ansökan i tid!

Sista ansökningsdag är 15 oktober och du ansöker via respektive utbildningssida. Om du har frågor går det bra att mejla till studieinfo@uniarts.se.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se