Klimatsmart scenkonst: Ett forskningsprojekt för framtidens scenproduktioner
På Stockholms konstnärliga högskola (SKH) har en grupp forskare inom scenkonst under de senaste två åren drivit forskningsprojektet Scenkonstproduktion med reducerad klimatpåverkan. Projektet fokuserar på hur vi kan fortsätta göra relevant och nyskapande scenkonst med minsta möjliga klimatpåverkan genom förändringar i planering, produktion och arbetsprocesser.
Med syftet att utforska hållbara metoder har forskarna arbetat nära varandra kring en fiktiv uppsättning – samt haft gemensamma diskussioner och workshops där de analyserat scenkonstens klimatutmaningar och möjligheterna för en hållbar omställning. Det har även uppstått en värdefull dialog kring både möjligheter och utmaningar för branschen och utbildningarna. Hur kan exemplevis den konstnärliga hantverksskickligheten bevaras samtidigt som materialåtgången minskas och hur kan internationella samarbeten hållas vid liv med lägre klimatpåverkan?
– Scenkonst som en kollektiv skapandeprocess innebär att alla våra inriktningar påverkar varandra genom de val vi gör. En ljusdesigner som till exempel skulle välja minsta möjliga belysning på scen för att minska klimatavtrycket påverkar omedelbart de val som en kostymdesigner, mask- och perukdesigner eller scenograf gör. Här blev dialogen i kollegiet viktig, där vi utifrån vår egen inriktning också kommenterade en annan forskares inriktningsspecifika val och vilka tankar de väckte hos oss, berättar Johanna Garpe, professor i scenkonst på SKH och projektledare för forskningsprojektet.
Som en del av projektets resultat har forskarna skapat en webbaserad exposition där besökare kan ta del av arbetet utifrån de specifika inriktningar som representeras i projektet: scenografi, mask- och peruk, regi, dramaturgi, dramatik, scenkonstproduktion, ljusdesign, kostymdesign och ljuddesign. Expositionen, som kretsar kring författaren Harry Martinssons Aniara, ger en inblick i de processer och insikter som utvecklats inom respektive fält och lyfter fram hur varje disciplin kan bidra till klimathållbar scenkonstproduktion. Projektet avslutades våren 2024, men de nya insikterna fortsätter att påverka utbildningen och framtida forskning vid högskolan.
– Våra studenter kommer verka i en helt annan kontext än den som gällde när vi forskande lärare utbildade oss. Här inträder ett intressant lärande där vi undersöker hur vi faktiskt möjliggör för nästa generation scenkonstnärer. Vi möter redan nu frågor från våra studenter som vi inte själva behövde hantera när vi utbildade oss. Det gemensamma kollegiala lärandet för att stödja våra studenter var – och är – centralt.
Projektet är ett viktigt steg för att integrera hållbarhet i scenkonstnärliga utbildningar och produktioner och ett inspirerande exempel på hur konstnärlig forskning kan bidra till samhällets klimatomställning.
Forskarna bakom projektet: Anders Aare, Anders Duus, Synne Behrndt, Camilla Damkjær, Johanna Garpe, Markus Granqvist, Anders Larsson, Anna Ljungqvist, Mihra Lindblom, Jon Refsdal Moe, Anja Suša och Gunilla Pettersson Thafvelin, samt medforskarna Frida Starvid och Rubén Widén.
Länk till expositionen: Scenkonstproduktion med reducerad klimatpåverkan
Läs mer om avslutade och pågående forskningsprojekt på SKH om hållbarhet: Hållbar utveckling
Johanna Garpe, professor i scenkonst och projektledare för forskningsprojektet