Startsida
Nyheter och evenemang
Nyheter
Hundratals gymnasieelever testade dans
2024-10-08

Hundratals gymnasieelever testade dans

Fler än 150 gymnasieelever från nio skolor fick prova på danspass när ämnesområdet danspedagogik höll öppet hus. Det är resultatet av ett nätverk där SKH arbetar tillsammans med skolor för att utveckla didaktik inom dansområdet.
Eleverna får testa klassisk balett hos en av de nyaste SKH-lärarna, adjunkt Katarina Berglund. Alla bilder: Johan Palme/SKH

Tisdagen den 8 oktober samlades gymnasieelever i SKH:s lokaler för att testa lektioner med olika lärare inom ämnesområdet danspedagogik, allt från street till klassisk balett. Samtidigt ordnades en nätverksträff för danslärare i gymnasieskolan, som bland annat diskuterade förutsättningarna för att samarbeta med SKH kring praktik.

– Danspedagogiken har tidigare haft ett mer konventionellt öppet hus, berättar Ninnie Andersson, ämneschef för danspedagogik på SKH. Men vi ville samtidigt göra det bredare, mer relevant och lyfta fram gymnasieskolornas verksamhet. Vi kommer att jobba vidare för att möta dansverksamma i olika kontexter. 

Tidigare har många skolor kommit på studiebesök på högskolan, men i och med det här formatet kunde man visa upp mycket mer av verksamheten – och samtidigt möjliggöra för eleverna att träffa och inspireras av varandra. Tanken med att skapa ett gemensamt studiebesök på det här sättet kom upp i ett nätverk för dansutbildningar där SKH deltar som en del av sitt samverkansuppdrag. Det här slags samarbeten och nätverkande gör att högskolan kommer närmare verksamheterna där danspedagoger arbetar.

Öppet hus danspedagogik-05.jpg
Prova-på-pass i street med adjunkt Shirley Harthey Ubilla.

Öppet hus danspedagogik-10.jpg
Modern och nutida dans med lektor Ulrika Berg.

Öppet hus danspedagogik-01.jpg
Eleverna testar att göra en arm wave hos en av SKH:s nyaste lärare, adjunkt David Chatchai Rasrisut.

Öppet hus danspedagogik-06.jpg
Medan eleverna testar dans pratar deras lärare om bland annat verksamhetsförlagd utbildning.

 

Några elevröster om dagen

Öppet hus danspedagogik-07.jpg

Mysia, Södra Latin, årskurs 2

– Jag kom hit för att se vad det finns för möjligheter att dansa vidare efter gymnasiet. Jag har tyckt att det har varit kul att komma hit, det är intressant att det var livemusiker som spelade, man blir taggad på ett helt annat sätt än med en Spotifylista.

Öppet hus danspedagogik-08.jpg

Samira, Celsiusskolan, årskurs 2

– Det är alltid kul att träffa nya lärare och lära sig nya saker. Dans är ett sätt att uttrycka känslor; jag gillar musik också av samma anledning.

Öppet hus danspedagogik-09.jpg

Esaias, Kulturama, årskurs 3

– Det är intressant att se hur dans är på olika ställen. Det är en helt annan sak att se dans på skärm och att vara där fysiskt, känna i kroppen vad dansen gör med dig. Dansen är ett så stort internationellt språk med många olika möjligheter.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se