Bilder från forskningsveckan 2025
I år organiserades forskningsveckan utefter forskningsämnen. Under var och en av de fyra dagarna curerade en profilprofessor tillsammans med en eller flera ämneschefer ett program som lyfte specifika frågor inom det egna ämnet. Här professor Petra Bauer tillsammans med ämneschefen för film och media, Tinna Joné. Alla foton: Johan Palme/SKH
Konstnärlig forskning rymmer en stor bredd av olika sätt att utforska konstnärliga praktiker. Christian Vippola utforskar användandet av flexibla material som kolfiber i traditionellt styva trapetser, för att undersöka både konstnärliga möjligheter och om det kan förebygga skador.
All forskning inom dans behöver inte innebära rörelse. I det tvärkonstnärliga projektet Bodies as Ears av dansforskarna Martin Sonderkamp och Ulrika Berg tillsammans med kompositören Hara Alonso och ljudkonstnären Jenny Sunesson undersöks det konstnärliga lyssnandet, här i form av en workshop om vad lyssnande kan innebära utan ljud.
Alla pass på forskningsveckan innehöll såväl publikfrågor som rundabordssamtal för att kontextualisera presentationerna på scen.
Den stora majoriteten av forskningsveckan streamas live för att kunna nå så många som möjligt. Här visar Jarosław Kaliski, lektor i musikalisk gestaltning, sin forskning om hur förståelse för de inbyggda begränsningarna i en flygel också kan överföras på att berika operasångteknik.
Ett tema som återkom flera gånger under veckan var hur AI-tekniken kan komma att påverka konsten. I workshopen Rörelser, kropp och AI-teknik med Katarina Lundmark och Åsa Johannisson fick deltagarna öva sig i hur de skulle kunna förmedla känslan av vikt vid motion capture, som sedan skulle kunna förstås och användas av en koreografiorienterad AI-modell.
Den nya doktoranden Claudia Bosse tog med oss på en virtuell vandring i performanceinstallationen BONES and STONES – An ecological utopia through 5 virtual spaces that explores the kinship between stones, bones and beings through different times, som bland annat undersöker användandet av imperfektionerna i 3D-skanning för att abstrahera människokroppen.
Costanza Julia Banis videoinstallation Darkness Matters utforskar människans påverkan på upplevelsen av natten – och samtidigt tekniska möjligheter för att filma och föra över natten från dess naturliga hemvist till en helt annan miljö. I den här versionen projiceras ett panorama på tre tygväggar i ett mörklagt rum.
Ett av de större avslutade forskningsprojekten som presenterades var Scenkonstproduktion med reducerad klimatpåverkan, där hela kollegiet inom ämnesområdet Scenkonst tillsammans undersökte hur ekologiskt hållbarhetstänk kan påverka alla aspekter av en föreställning. Här berättar Gunilla Pettersson Thafvelin, lektor i mask- och perukdesign, om hur man applicerat forskningen på det gångna årets studentredovisningar.
Spänningen i utbytet mellan tanke och rörelse är en av de centrala frågorna inom dans. I Zoë Poluchs forskningsprojekt Attdansaärattdansaförattdansamedattdansagenom påverkar olika kontextualiseringar av dansen även dess former, och dess former påverkar dess kontextualiseringar. Då passar det förstås att både dansa och prata under presentationen.