Startsida
Nyheter och evenemang
Nyheter
Beviljat bidrag till forskningskommunikation
2024-12-06

Beviljat bidrag till forskningskommunikation

Forskningsprojektet ”På jakt efter Jeanne: att bära vittne med film” har fått 888 000 kr i bidrag från Vetenskapsrådet. Projektet undersöker hur film kan generera nya vittnesmål och bidra till en kollektiv sorgeprocess.
Rokeya Begum och Carolina Sinisalo. Foto: Marius Dybwad Brandrud

Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag till forskares kommunikation inom konstnärlig forskning. Forskningsprojektet På jakt efter Jeanne: att bära vittne med film tilldelades 888 000 kronor att fördela över 15 månader. Projektledare är Petra Bauer, profilprofessor i film och media vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH).
 
Petra Bauer har tillsammans med Marius Dybwad Brandrud, Marta Dauliute och Carolina Sinisalo arbetat med projektet sedan 2019. Tack vare bidraget kan de nu nå ut till en bredare publik.
 
– Vi är så oändligt glada för bidraget från Vetenskapsrådet då det ger oss möjlighet att i en större lokal offentlighet pröva hur filmen kan både bära och generera vittnesmål i en samtid. I samarbete med medborgarhus, kulturcentrum och feministiska organisationer runtom i Sverige kommer vi visa och samtala genom filmen om feminiserat arbete, värde, våld och motstånd i en samtid, säger Petra Bauer.
 
Petra framhåller att projektet också handlar om att återföra forskningsprojektets kunskaper till de grupper och platser där forskningen bedrivits och berört. En central premiss har varit att arbeta tillsammans med de individer, grupper och organisationer som omfattats av forskningen.

Hon beskriver projektets grundidé:
 
– Utgångspunkten är att vi under flera år har letat efter Jeanne; i Bryssel, Paris, London, Edinburgh och i Stockholm. Jeanne är huvudkaraktären i Chantal Akermans film Jeanne Dielman från 1975. I filmen får vi följa Jeanne, en belgisk hemmafru, när hon utför sina vardagliga sysslor under 3 dagar. Det är vardagen, kvinnors osynliga arbete och det händelselösa som ges tid och plats. Ett mindre uppmärksammat, men centralt tema, är hur erfarenheter av våld och förtryck hanteras. Sökande efter figuren Jeanne ledde bland annat till en händelse 2016 då två unga pojkar blev skjutna i Akalla. Den yngsta sonen, Robin dog, och den äldre sonen överlevade med svåra skador. Händelsen bevittnades av den 13-åriga systern. 2019 träffade vi Carolina Sinisalo, mamman till barnen. Tillsammans började vi utforska hur vi genom rörlig bild och ljud kan göra motstånd mot förenklade berättelser om våld. Carolinas vägran att acceptera våldet och förlusten kom att bli ett svar på frågan: Vad hände med Jeanne? Genom sin föreställningsförmåga har Carolina försökt ta över sina barns smärta och sorg. Vi insåg att vår film måste på samma vis bli ett vittne för att kunna dela Carolinas sorg. Projektets utmaning blev således att utforska hur film kan ge upphov till nya vittnen med ansvar att svara an och bidra till en gemensam sorgeprocess.

Projektet kommer i slutändan bestå av fyra filmer. Den senaste filmen i serien, femton noll tre sextonde januari två tusen sexton, är gjord i samarbete med Carolina Sinisalo och utgår ifrån hennes erfarenheter av våld och motstånd.
 
Stort grattis till Petra Bauer, Marius Dybwad Brandrud, Marta Dauliute och Carolina Sinisalo!
 
Vetenskapsrådet beviljade totalt 2 av 13 ansökningar inom området. Beslutet offentliggjordes den 4 december 2024, och den totala bidragssumman uppgick till 1887000 kronor.
 
Läs mer om Petra Bauer

femton noll tre nittonde januari två tusen sexton_Affisch.jpg

Filmaffisch till filmen femton noll tre sextonde januari två tusen sexton. Filmen är gjord i samarbete med Carolina Sinisalo och utgår ifrån hennes erfarenheter av våld och motstånd.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se