2024-08-20

Alumnintervju: Ninos Chamoun

Ninos Chamoun var trött på sin hemstad och sökte sig till radioutbildningen på dåvarande Stockholms dramatiska högskola mest av en slump. Idag är han etablerad radioproducent, anställd på Produktionsbolaget Filt och gör program och poddar till, bland många andra, Sveriges Radio och UR.
""
Foto: privat

I samband med SKH:s tioårsjubileum ville vi fråga några alumner hur de upplevde sin tid på skolan. De som vi har intervjuat studerade på den tiden vi fortfarande hette Operahögskolan (OHS), Stockholms dramatiska högskola (StDH) och DOCH Dans och Cirkushögskolan. Nu har vi ställt frågor till Ninos Chamoun som gick kandidatprogrammet i radio på StDH 2012–2015.

Hur kommer det sig att du valde att söka till just StDH?

– Det var en slump. Min kollega på min dåvarande arbetsplats tipsade mig att söka. Jag visste inte mycket om skolan men lockades av att studera radioproduktion. Jag förstod snabbt att skolan hade bra anseende och tänkte att jag inte hade något att förlora på att söka. Jag jobbade då på P4 Sjuhärad och bodde hemma hos mina päron. Min pappa älskade musik och sport, framförallt amerikansk fribrottning som är en kombination mellan sport och teater. Jag var trött på Göteborg och ville dra – att plugga var en bra anledning.

Hur upplevde du tiden i skolan?

– Omvälvande. Jag hade aldrig hängt med personer som tog sig själva seriöst. På skolan var det tvärtom. Så här i efterhand var det nyttigt för mig.

Märkte du/ni studenter av sammanslagningen av de tre skolorna – i så fall, på vilket sätt?

– Nej, det kan jag inte påstå. Om jag inte minns fel var vi försökskaniner till sammanslagningen.

Vad gjorde du direkt efter examen och vad gör du idag?

– Direkt efter examen festade jag hårt. När det var över började jag söka jobb. Jag jobbade en del på Tendens i P1 och frilansande för Filt produktionsbolag. Idag är jag fast anställd på Filt. Något jag är väldigt nöjd med och har en del att tacka StDH för.

Var det gynnsamt för ditt framtida yrkesnätverk att gå på en skola med många olika konstnärliga inriktningar? Har du personer du arbetar med idag som du träffade under utbildningen?

– Absolut. Jag hade aldrig funderat kring radio ur ett konstnärligt perspektiv. Idag gör jag det. Dagligen. Bengt Bok och Lotta Erikson, mina lärare, är två personer som fick mig att tänka om. Kring mitt yrke och mig själv. Jag har fortfarande kontakt med personer från skolan. Vissa är nära vänner, andra är bekanta.

Hur ser du på SKH idag?

– Svårt att säga. Det jag kan säga är att när jag träffar praktikanter som studerar radioproduktion på skolan blir jag glad. Jag vet att dom kommer att leverera bra innehåll för dom kommer från en gedigen kurs.

SKH 10 år

SKH 10 gul.png

SKH firar tio år som högskola 2024, och fyller året med tillbakablickar, framtidsvisioner, texter och evenemang som på olika sätt knyter an till jubileet.

Läs mer om tioårsjubileet och vår historia på vår webbplats

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se