Startsida
Nyheter och evenemang
Evenemang
Evenemang VT 2025
Ways of knowing – Lyssnandets rörelser

Ways of knowing – Lyssnandets rörelser

Vad innebär det egentligen att lyssna? Lyssnande är aldrig neutralt. Det formar relationer, fördelar makt och avgör vem som blir hörd. I denna workshop med Sofia Wiberg och Stina Nyberg utforskar vi lyssnande som en aktiv, politisk praktik – genom samtal, skrivande och rörelse.
Folk i ett stort rum med bord
Foto: Sofia Wiberg and Stina Nyberg

Seminariet är en del av vårens seminarieserie “Ways of knowing Spring 2025” där vi varje onsdag under våren utforskar hur olika uttryck för kunskap manifesterar sig inom konstnärlig forskning just nu. Läs mer om seminarieserien och se kommande seminarier!


Ofta ses lyssnande som något passivt - i motsats till talandet som handling. Ändå formar lyssnandet relationer, genom vad som inkluderas eller exkluderas och hur betydelser skapas. Inom forskning, kommunikation och politik spelar lyssnandet en avgörande roll, men det har sällan utforskats som en politisk handling i sig - en handling som inte bara svarar på röster utan aktivt formar vilka röster som hörs, samt hur och under vilka förutsättningar. Lyssnande innebär alltid en sortering - en separation av röst från brus. Vi kan inte lyssna på allt på en gång. Vad och vem vi kan lyssna på formas av våra positioner, kroppar och sammanhang. 

I den här workshopen kommer vi att utforska lyssnande som en metod för uppmärksamhet, omsorg och makt. Genom en blandning av samtal, skrivande och fysiska övningar kommer vi att fokusera på lyssnandets praktik. Vi refleketerar över vad vi sorterat bort, vad som överväldigar oss och vad som hörs från olika positioner.
Sofia Wiberg och Stina Nyberg har samarbetat sedan 2013. De delar ett intresse för deltagande, förkroppsligad kunskap och pinsamma möten. Genom ett platsspecifikt förhållningssätt till varje situation undersöker de kollektiva lärprocesser genom att fokusera på det (o)kända, på det som känns och på det som hörs.

De har utforskat lyssnande som en politisk praktik inom bland annat samarbetsprojekt som Rehearsals - Eight Acts on the Politics of Listening (2013-14), symposiet Participatory Practices in Art and Architecture (2015) och AHRA-konferensen Architecture & Feminisms (2016), och genom texter som ”Listen Up” och ”The Practice of Listening”. Från 2020 har de varit värdar för två praktikbaserade symposier om kollektivt lärande med titeln ”A Thinking Practice”.

Medverkande

Sofia Wiberg är lärare och forskare vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) och Konstfack. Hon har en doktorsexamen i urbana studier och har lång erfarenhet av att arbeta i skärningspunkten mellan stadsplanering och konstnärliga praktiker. Hennes forskning fokuserar på kunskapsbildning och hur vi artikulerar praktisk och konstnärlig kunskap, liksom kollektiva arbets- och beslutsprocesser, asymmetriska maktrelationer och gränserna för vetande. Hon driver  forskarskolan TRANSPLACE, som syftar till att utveckla och genomföra radikala initiativ för hållbarhetsomvandling av stadsplaneringspraxis. 

Stina Nyberg är koreograf och dansare med en praktik som studsar mellan känsla, artikulation och representation. I sina processer skapar hon alternativa logiska system för att konstruera världen på ett annorlunda sätt och agera därefter. Ofta arbetar hon i samarbete med andra och skapar en metod som är specifik för varje situation, inklusive hur man arbetar med vad man arbetar med.
Stina arbetar både självständigt och kollektivt, i tillfälliga samarbeten med teatrar, institutioner och andra djur. Hon är medlem i de konstnärsdrivna organisationerna höjden, Fylkingen och Interim kultur och ingår för närvarande i den konstnärliga kohorten på Rose Choreographic School på Sadler's Wells i London.

Information

Kommande datum
2025
onsdag 7 maj, 13.00-16.00

Pris: Fri entré, men boka plats via biljettlänk.

Plats: Teknikringen 35, SKH (Loftet)

Boka biljett
Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se