Startsida
Nyheter och evenemang
Evenemang
Evenemang VT 2025
Ways of Knowing – Kollektiva ömsesidiga beroenden

Ways of Knowing – Kollektiva ömsesidiga beroenden

Under en gemensam måltid med kaffe och te samtalar vi om kollektivitet, ömsesidigt beroende och omsorg inom konstnärlig praktik. Rossana Mercado-Rojas och Valeria Montti Colque introducerar sina arbeten och gemensamma projekt. Seminariet är en del av onsdagsseminarieserien “Ways of knowing Spring 2025”.
""
Valeria Montti Colque och Rossana Mercado-Rojas under Bingan Gemenskapar på Gotland 2024. Foto: Karl Melander

Seminariet är en del av vårens seminarieserie “Ways of knowing Spring 2025” där vi varje onsdag under våren utforskar hur olika uttryck för kunskap manifesterar sig inom konstnärlig forskning just nu. Läs mer om seminarieserien och se kommande seminarier!


Under en gemensam måltid med kaffe och te samtalar vi om kollektivitet, ömsesidigt beroende och omsorg inom konstnärlig praktik. Rossana Mercado-Rojas och Valeria Montti Colque introducerar sina arbeten och gemensamma projekt.  

Som konstnärer, mödrar och kvinnor med andinsk invandrarbakgrund utmanar de traditionella föreställningar om konstnärligt arbete genom en omsorgsfull praktik som lyfter fram omsorgsarbetets centrala roll i den kreativa produktionen. Deras vänskap och sociala förhållningssätt gör omsorgen om varandra till en revolutionär handling.  

Valeria och Rossana har arbetat tillsammans i flera utställningar, bland annat Gunnel & Anita (Bas Konsthall, Stockholm, 2022), Here for the Rain, Here for the Storm (Köttinspektionen, Uppsala, 2023) samt det pågående projektet Bingan Gemenskapen, på uppdrag av Gotlands Museum. Deras samarbete går bortom samskapande – Rossana har medverkat i Valerias konstnärliga universum som producent, skribent och teammedlem, medan Valeria har delat sin plattform och sitt inflytande för att förankra Rossanas konstnärskap på den lokala konstscenen. Genom materialval och ett förhållningssätt som bottnar i deras förfäders historia undersöker de hur migration och förflyttning kan skapa alternativa föreställningar om härkomst och släktskap.  

Under seminariet presenterar Rossana och Valeria bilder och filmer från sina projekt – både direkta samarbeten och verk som involverar ett bredare konstnärligt nätverk. I centrum för deras arbete finns en vilja att skapa gemensamma rum, vare sig det handlar om måltider och festliga sammankomster – eller vardagliga ritualer som inbjuder till dialog och uppmuntrar deltagande.   

Biografier

Valeria Montti Colque är en svensk-chilensk konstnär med aymaransk bakgrund som arbetar i flera olika medier. Hennes installationer tar formen av gestalter, gudomligheter och mytologiska figurer, där hon väver samman symboliska namn från andinsk kosmologi med en blandning av språk. Denna hybriditet speglar hennes diasporiska rötter och erfarenheter av den chilenska och sydamerikanska diasporan i Europa. Samarbete är en central del av hennes konstnärliga praktik. Hon involverar konstnärer, familj och vänner i skapandet av sitt konstnärliga universum och låter det formas av kollektiva processer. Montti Colque är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har ställt ut i Sverige, Chile, Norge, Spanien, Bolivia och Tyskland. År 2022 fick hon i uppdrag av Region Stockholm att skapa två offentliga konstverk för stadens kollektivtrafik, vilket utökade hennes arbete i det offentliga rummet. Hennes installation Apu Mama Höjden har förvärvats av Moderna Museet i Stockholm. Hon har deltagit i El Cairo-biennalen Something Else och haft en separatutställning på Museo de la Solidaridad Salvador Allende i Santiago (2020). Tillsammans med historikern Macarena Dusant skrev hon La Jardinera (Dokument Press, 2016), en bok som utforskar teman som diaspora, kärlek, sorg, trauma och könsmaktsstrukturer. År 2024 representerade hon Chile vid den 60:e Venedigbiennalen och deltog i Örebro OpenArt. För närvarande ställer hon ut Cosmonación – Modersberget på Bonniers Konsthall, en monumental utställning där hon vidareutvecklar de verk och teman hon arbetade med i Venedigbiennalen.  

Rossana Mercado-Rojas är en peruansk konstnär med andinsk bakgrund, född i Lima och baserad i Stockholm. I sitt arbete skapar hon tillfälliga, mobila rum genom ljud, muralmåleri, video, text och spoken word – platser som enkelt kan monteras, demonteras och flyttas. Denna metod har formats av hennes erfarenhet av migration och ett liv i rörelse. Firandet som en form av motstånd är en central del av hennes praktik. Genom sitt arbete utforskar hon hur påtvingade system, såsom nationalstater och koloniala lagstiftningar, påverkar våra liv. Samtidigt behandlar hon sin egen splittrade historia och de bestående spåren av kolonialism. Hennes samarbetsprojekt Ritual Domestiko (tillsammans med Angélica Chávez) kommer att visas på Konstmuseet vid San Marcos Nationaluniversitet i Lima (2025). År 2022 mottog hon Grafikens Hus stipendium Call for Print, vilket resulterade i utställningen Fachapaz (The Fascist Peace) på Konstfrämjandet Stockholm (2023). Hon är en av initiativtagarna till La Dekoloniala! – en svensk organisation som arbetar för att synliggöra och sprida dekoloniala kunskaper från det globala syd genom konst, utbildning och kultur. Hon är också medlem i Hysterix, ett feministiskt konstkollektiv i Peru som fokuserar på tvärdisciplinära offentliga interventioner. Tillsammans med kollektivet har hon varit med och curerat två utställningar i Stockholm: "Embodying Chaos: 10 years of Hysterix" (Konsthall C, 2022) och "The Historical and Historical Annals: The Archive Made Flesh" (Botkyrka Konsthall, 2023). Båda utställningarna markerade ett decennium av kollektiv praktik och utforskade arkiv och historieskrivning ur ett feministiskt och dekolonialt perspektiv. År 2024 fick hon i uppdrag av Statens Konstråd att skapa workshopen Monster, Vamperras & Happy Demons under Skeppsholmens dag. Hennes texter har publicerats i Mana Magazine, VIS Nordic Journal for Artistic Research, Public Memory Public Art – Reflections on Monuments and Memorial Art Today (Statens Konstråd), Cunning Like Doves – Inquiries with Women in the Art World, Feministisk Perspektiv, Kultwatch och flera andra publikationer.  

 

Information

Kommande datum
2025
onsdag 5 mars, 13.00-16.00

Pris: Fri entré men boka plats via biljettlänk.

Plats: Forskningscentrum, Teknikringen 35

Övrigt: På engelska

Boka biljett
Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se