Workshop – Att uppleva mörker och ljus
Workshopen äger rum under Konstfacks forskningsvecka och är en av tre workshops som hålls under temat NAVET.
Den intensiva ökningen av ljusstyrkan nattetid beror inte bara på befolkningsökningen. Billigare teknik har lett till en enorm ökning av ljusföroreningar under de senaste två decennierna. Överanvändningen av ljus på natten minskar inte bara vår kontakt med natthimlen, utan påverkar även miljön, alla andra djur, pollineringen av växter och insekternas aktivitet. 70 procent av alla arter är nattaktiva, de är mer aktiva på natten. Ljusföroreningar stjäl alltså natthabitat och påverkar deras överlevnad, och vi behöver dessa arter för vår överlevnad. I den här workshopen får du uppleva, lyssna till och reflektera över hur ljusföroreningar framställs genom konst.
Costanza Julia Banis projekt syftar till att återställa historiska dokument, fånga nuvarande ljus- och ljudlandskap och skapa framtidsscenarier. Läs mer om Costanza Julia Banis konstnärliga forskningsprojekt Circadia/Too Loud and Too Bright
Workshop – upplägg
Klockan 11.10 anländer besökare och deltagare till workshopen och leds in i ett helt mörkt rum – det kommer att finnas en kort stund för att uppleva mörkret. Rummet kommer långsamt att lysas upp av en orörd natthimmel som visas på en skärm.
Klockan 11.25 presenterar Costanza Julia Bani sin konstnärliga forskning och sitt multimediaprojekt, medan Roberto Bresin presenterar hur projektet förhåller sig till Navet, som en av dess tillfälliga tematiska arbetsgrupper
Klockan 10.45 får publiken 15 minuter på sig att svara på de frågor som finns på Navets webbplats och som sedan diskuteras på plats. Publiken uppmanas att fylla i ett frågeformulär där de kortfattat beskriver vad de kände när de skärpte sina ögon i mörker och deras grad av komfort eller obehag.
Läs mer om workshopen och NAVET på Konstfacks webbplats.
Information
Plats: Konstfack, LM Ericssons väg 14, 126 26 Stockholm