Tempo Dokumentärfestival 2023
SKH är inblandad i följande av festivalens programpunkter:
TISDAG 7 MARS
SKH: Awesome Ararat – kl. 10.00-13.00, Teater Tre
Masterstudenter samtalar om co-creation, collective wisdom och lumbung, om interdisciplinäritet, konst som (möter) aktivism, nätverkande, de platsspecifikas möjligheter och om att identifiera och förvalta våra ändliga resurser. Awesome Ararat är det första projektet av studenter från masterprogrammet The Art of Impact som möter en publik.
Läs mer om Awesome Ararat här!
SKH: Masterstudenter i samarbete – kl. 10.00-13.00, Teater Tre
Tre dokumentärfilmsregissörer presenterar pågående filmprojekt från sin masterutbildning. Under utbildningen samarbetar regissörer med producenter, fotografer, klippare, kompositörer och dramakonsulter. Tillsammans satsar de under två år på ambitiösa filmprojekt och försöker komma bort från begränsningen av dokumentärfilmaren som den ensamma allt-i-allo-konstnären.
Läs mer om Masterstudenter i samarbete här!
ONSDAG 8 MARS
Masterclass: Mia Engberg & Margaux Guillemard – kl. 10.00-11.00, Teater Tre
Är det möjligt att skapa ett nytt bildspråk som aktiverar åskådarens fantasi i en tid av visuell mättnad? Går det att göra en långfilm utan föreställande bilder? I sitt forskningsprojekt The Visual Silence utforskar Mia Engberg nya sätt att använda bild och icke-bild i ett försök att nå närmare filmberättelsens kärna. Mia Engberg, filmregissör och SKH-doktorand, håller en masterclass tillsammans med Margaux Guillemard, filmskapare och lektor på Sorbonne i Paris, om arbetet med Belleville-trilogin och sökandet efter en ny filmestetik. Seminariet inleds med Margaux Guillemards kortfilm The Last Name of John Cage. (English only)
Läs mer om Masterclass: Mia Engberg & Margaux Guillemard här!
Den emotionellt hållbara filmprocessen – kl. 11.30-12.15, Teater Tre
Den emotionellt hållbara filmprocessen handlar om att omvärdera hur vi är vana att arbeta i en stressig filmbransch. Vi behöver ta hand om oss själva och varandra för att kunna orka fortsätta vara kreativa och närvarande när vi arbetar med tunga ämnen. Emilie Löfgren, dokumentärfilmsregissör och SKH-alumn, och Cilla Holm, filmterapeut, berättar om hur metoden utvecklades under processen med dokumentärfilmen Om sorg. (Se mer i filmtips nedan.)
Läs mer om samtalet här!
TORSDAG 9 MARS
Elsa – klimatkalkylator för film – kl. 11.30-12.30, Teater Tre
En presentation av Elsa, den nya klimatkalkylatorn för svensk filmbransch som används av filmskapare för att fatta bättre beslut i sin kreativa process. Genom klimatkalkylatorn kan användaren överblicka och rapportera hur mycket CO2 filmproduktionen släpper ut. Elsa är en del av Lina Perssons konstnärliga forskningsprojekt och ett samarbete mellan Stockholms konstnärliga högskola (SKH) och KTH. Elsa.film är gratis och open source.
Läs mer om Elsa på Tempo här!
Hur gör man en icke förutsägbar film om kungen, och varför? – kl. 13.30-14.30, Teater Tre
Karin af Klintberg har följt Sveriges kung Carl XVI Gustaf under mer än två år och genom otaliga djupintervjuer sökt en fördjupad bild av honom. Ett samtal kring idén och tillblivelsen mellan filmens regissör Karin af Klintberg, producent Stina Gardell och dramaturg, tillika professor i radioproduktion på SKH, Bengt Bok.
Läs mer om samtalet om filmens tillblivelse här!
Mingel med Stockholms konstnärliga högskola – kl. 17.30, Biblioteket Live
SKH-relaterade filmtips på festivalen
Hypermoon – tisdag 7 mars kl. 18.00-19.40, Victoria 2 + lördag 11 mars kl. 11.00-14.00, Årsta Folkets Hus Bio
En film av Mia Engberg, filmregissör och SKH-doktorand. När Maria får ett oväntat sjukdomsbesked som slungar henne ut på en resa i dödens närhet. Filmen är den sista, fristående delen i Belleville-trilogin, där Mia Engberg skapar ett universellt konstverk genom den personliga berättelsen. Läs mer om Hypermoon här!
Secrets of the Sun – fredag 10 mars, kl. 19.30-21.15, Victoria 2
Visuell överstimulans fick Mia Engberg att skapa en film i total visuell tystnad och här undersöker hon vad som sker i spänningsfältet mellan filmrutan, ljudet och publiken. Filmen utgår från samma ljudspår som Hypermoon, men har en helt – eller nästan helt – svart bild. I den svarta bilden formas ett filmiskt berättande som möter åskådaren på egna villkor. Ett utrymme att fylla med sina egna inre bilder.
Läs mer om Secrets of the Sun här!
Om sorg – onsdag 8 mars, kl. 20.00-22.10, Victoria 4
Hur ska man gå vidare i livet när ens gamla liv tagits ifrån en? Emelie Löfgren, som gick ut Master i dokumentära processer 2022, har följt fyra personer som berättar om sorg och förlust. I stilla scener och samtal vänder personerna på begreppen och klyschorna som byggts upp runt förväntningarna på sorgebearbetning. Samtidigt visar filmen att vad som ibland är ännu svårare än att leva utan den man förlorat är att fortsätta leva med dem som finns kvar.
Läs mer om Om sorg här!
Tempo Dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Sedan grundandet 1998 presenteras dokumentärer från hela världen som annars inte skulle nå en svensk publik och Tempo utgör ett unikt forum för att samlat presentera dokumentära verk över genregränser – film, radio, foto, transmedia och mer experimentella uttrycksformer.
Information
Pris: Se priser på Tempo Dokumentärfestivals webbplats.
Plats: Årsta Folkets Hus Bio, Hjälmarsvägen 26 Teater Tre, Rosenlundsgatan 12 Bio Victoria, Götgatan 67