Workshopserie under Nobel Week Lights
Serien startar 6 december 2023 med en workshop samt en föreläsning som fokuserar på reflektioner av ljus (2024 och 2025 kommer fokus ligga på ljud).
I dessa workshops kommer forskare, designers och filmskapare mötas för att samarbeta kring en filmisk representation av ljus- och ljudföroreningar. Det tvärvetenskapliga tillvägagångssättet och de kuraterade sessionerna omfattar områden som lagstiftning, medicin (oftalmologi och audiologi), biologi, filosofi, astronomi, sociologi, miljöhistoria och antropologi. Tanken är att synliggöra de underskattade effekterna av ljus- och ljudföroreningar genom att använda AI och 3D. Visionen är att förena konst, vetenskap och teknik.
Genom att visa både det synliga och det osynliga, det hörda och det ohörda, strävar Circadia efter att använda konst som en katalysator för förändring och utforskar hur kreativt engagemang kan driva förändring.
Läs om workshoppen och föreläsningen här nedan!
Workshop 1 – Circadia, Too Loud and Too Bright: Representation av ljusföroreningar genom konst
När: 6 december, kl. 16.00–17.30
Var: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2, Stockholm
Boka biljett: Scenkonstmuseet
Den kraftiga ökningen av ljusstyrkan nattetid beror inte bara på befolkningsökningen. Billig teknik har lett till en enorm ökning av ljusföroreningar under de senaste två decennierna. Överanvändningen av ljus på natten minskar inte bara vår kontakt med natthimlen, utan påverkar även miljön, djuren, pollineringen av växter samt insekternas aktivitet. 70 procent av alla arter är nattaktiva och ljusföroreningar påverkar deras överlevnad – och vi behöver dessa arter för vår egna överlevnad. I denna workshop kommer du att uppleva, lyssna till och reflektera över hur ljusföroreningar representeras genom konst.
Program
Kl.16.00 – Besökare och deltagare anländer och leds in i ett kolsvart rum där de får känna in ett totalt mörker. Rummet kommer långsamt att lysas upp av en orörd natthimmel som visas på en skärm.
Kl.16.10 – Moderator Costanza Julia Bani introducerar paneldeltagarna.
Kl.17.00 – Frågestund. Publiken ombeds att fylla i ett formulär där de kortfattat beskriver vad de kände när de skärpte sina ögon i mörkret och hur bekväma eller obekväma de tyckte att det var.
Panel
Johan Eklöf, är en svensk fladdermusforskare och författare, mest känd för sitt arbete om mikrofladdermössens synförmåga och på senare tid om ljusföroreningar. Han är författare till Darkness Manifesto.
Irene Borgna, är en italiensk antropolog som skrivit flera böcker om livet i bergsområdena och 2021 publicerade Cieli Neri, där hon genomgår en resa under de sista svarta himlarna i Europa.
Sofia Axelrod, forskningsassistent vid Young Laboratory for Genetics (The Rockefeller University). Hon är sömnforskare i Michael W. Youngs laboratorium, vinnaren av 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, vid Rockefeller University i New York.
Fabio Falchi, fysiker och astronom, har arbetat med ljusföroreningar i mer än 25 år. Han är en av författarna till First Atlas of Artificial Night Sky Brightness och The World Atlas of Light Pollution.
Läs mer om Costanza Julia Banis forskningsprojekt Circadia/Too Loud and Too Bright.
Föreläsningar om den förlorade stjärnhimlen och ljusföroreningar
När: 6 December, at 18.00–20.00
Var: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2, Stockholm
Boka biljett: Scenkonstmuseet
Eventet genomförs i samarbete med Energimyndighetens konferens Lighting Days, och ljusfestivalen Nobel week lights.
De tre inbjudna talarna kommer tala om förlusten av natthimlen utifrån sina olika perspektiv.
Panel
Clara Fraenkel, ljusdesigner, White Arkitekter.
Johan Eklöf, fladdermusforskare och författare (se bio ovan).
Dan E Nilsson, professor emeritus, funktionell zoologi, Lund Vision Group, Lunds universitet.
Om Nobel Week Lights
Mellan 2 och 10 december pågår ljusfestivalen Nobel Week Lights i Stockholm. I år har SKH, tillsammans med KTH, KMH och Konstfack, skapat ljud- och ljusinstallationen Circadia Waves: Resonances som kommer att visas utomhus på Scenkonstmuseet. Nobel Week Lights presenteras av Nobelprismuseet och bjuder in internationella och lokala konstnärer, designers och studenter som skapar ljuskonstverk inspirerade av Nobelpriset. Installationerna belyser Nobelpristagarnas vetenskapliga upptäckter, litteratur och fredsarbete på nya sätt.
Circadian Waves: Resonances är inspirerad av Nobelpristagarna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young, för deras upptäckt av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm (den inre klockan) och utgår från Costanza Julia Banis, lektor i filmproduktion på SKH, forskningsprojekt Circadia/Too Loud and Too Bright.
Information
Pris: Gratis, anmälan krävs
Plats: Scenkonstmuseet, Stockholm
Övrigt: Biljett till workshop 1: https://nortic.se/ticket/organizer/1266 Biljett till workshop 2: https://lightcollaboration.net/event/lighting-days-2023/