Texter som ingen läser
Seminariet skulle tidigare delvis ägt rum på Färgfabriken, men flyttar nu helt och hållet ut på webben – vilket innebär att fler kan delta!
I högre konstnärliga utbildningar ökar kraven på att unga blivande konstnärer ska uttrycka sig i text. Finns det metoder för att bli vän med text och skrivande? Måste textarbete vara ett konstens tandläkarbesök? Nils Claesson fick i uppdrag att undersöka hur undervisningen i skrivande och teori ser ut på högre konstnärliga utbildningar i Sverige. Resultatet blev en bok med förslag till Institutionen för film och media vid Stockholms konstnärliga högskola.
Måndag den 30 november arrangeras ett seminarium (digitalt). Dagen börjar med samtal i mindre arbetsgrupper där ett trettiotal inbjudna gäster deltar. Det är lärare, forskande personal, poeter, översättare, kritiker, konstnärer, filmare och författare. Bland gästerna syns: Arazo Arif, Dmitri Plax, Bella Rune, John-Paul Zaccarini, Ingela Josefson, Erik Gandini, John Swedenmark, Mia Engberg, Ann-Sofi Sidén, Mårten Medbo, Clara Diesen, Carley Moore, Maria Zennström, Lotta Eriksson, Lars Hermansson, Klara Björk, Sara Arrhenius, Magnus Bärtås, Staffan Julén med flera.
Öppet digitalt seminarium
Välkommen på öppet digitalt seminarium 30 november, kl. 13.00–17.00.
Zoom-länk: https://uniarts-se.zoom.us/j/69971376466
Efter lunch öppnas seminariet för en större publik. Författaren och läraren Carley Moore från New York kommer att berätta om sina ovanliga metoder för att få studenter att skriva bättre och klarare. Metoden att skriva helt analogt utan dator, uppkoppling eller mobiltelefon. Att läsa och diskutera i små grupper. Metoder som utvecklats på Bard College i USA. Carley Moore talar över länk. Språk engelska.
Under eftermiddagen kommer olika arbetsgrupper att lägga fram sina resultat. Allt ifrån Dirty Writing, potatistryck, dyslektiska strategier till skrivande förebilder, ord som materialitet och hur en forskning börjar. Det blir också överraskningar i form av poesi och litteratur.
För dig som vill delta i den öppna delen av seminariet (kl. 13.00–17.00) kontakta Nils Claesson på 070 632 93 69 eller nils.claesson@uniarts.se
(Carley Moore håller även en skrivworkshop på SKH 26 och 27 november. Läs mer här: Skrivworkshop med Carley Moore)
Bokrelease: Texter som ingen läser
Välkommen på bokrelease av Texter som ingen läser. Om skrivande på konstnärliga högskolor av Nils Claesson, Ruin Förlag. Releasen äger rum kl. 18.00–20.00 på galleri TEGEN2. Därifrån gör vi också en Live-stream (finns nu att ta del av på facebook: Samtal mellan Nils Claesson och Erik Berggren). Vi släpper in sju personer i taget i lokalen.
Har Sverige drabbats av en överdriven akademisering? Till och med barn i grundskolan fås att skriva i ämnen som teoretisk gymnastik och slöjd. En syn på kunskap som gynnar de som är duktiga på att skriva men inte på att sparka boll eller slöjda med händerna. I högre konstnärliga utbildningar ökar kraven på att unga blivande konstnärer ska utrycka sig i text. Hur hanterar konsthögskolorna kraven på en akademisering av en lärandepraktik som bygger på handledning, experiment och produktion? Finns det metoder för att bli vän med text och skrivande? Varför inte skriva för att bli läst? Måste textarbete vara ett konstens tandläkarbesök? Nils Claesson fick i uppdrag att undersöka hur undervisningen i skrivande och teori såg ut på högre konstnärliga utbildningar i Sverige. Utbildningar som också är forskningsförberedande för den som vill. Resultatet blev en rapport med förslag till Institutionen för film och media vid Stockholms konstnärliga högskola.
Texter som ingen läser finns redan nu (publicerat 24 november 2020 i Diva) att ta del av i digitalt format.
Läs boken här: Texter som ingen läser
Nils Claesson är konstnär, författare och filmare med en doktorsexamen i konstnärlig forskning. Han har skrivit rapporter om animerad film (2009) och filmscenografi (2013) som lett till nya ämnen och utbildningar vid Stockholms konstnärliga högskola. Nils Claesson har på Ruin förlag tidigare gett ut: Spökmaskinen – om gestaltningsprocesser i animerad film (2017) och Blåbärsmaskinen (2009).
Information
Plats: Seminarium: Digitalt via Zoom, Bokrelease: Galleri TEGEN2, Bjurholmsgatan 9b + livestream
Övrigt: Anmäl dig till Nils Claesson: nils.claesson@uniarts.se eller 070 632 93 69