Kandidatprogrammet i dans experimenterar, genom praktik och reflektion, med vad ”contemporary dance” skulle kunna vara idag. Under den tre år långa utbildningen kommer du att dyka in i din dans och ditt tänkande i ett sammanhang som aktivt undersöker genren – dess historia, kapacitet och begränsningar.
Urvalsprov på distans!
Urvalsproven för kandidatprogrammet i dans 2024 kommer vara online. Mer information om processen och vilka dokument du behöver för att ansöka hittar du längre ner på denna sida.
Under utbildningen kommer du att utveckla din danspraktik genom att arbeta med en mängd olika rörelse- och danspraktiker, estetiska stilar och uttrycksformer. Genom praktik och reflektion, kommer du uppmanas att omfamna, ifrågasätta, och svettas med dessa stilar, estetiker och diskurser. Du kommer att praktisera dans i relation till olika arbetsmetoder och kreativa processer inom en rad performativa och koreografiska ramverk. Dessutom kommer du att studera praktisk anatomi, projektorganisation och -produktion, teori samt regelbundet uppträda och se uppträdanden och samarbeta med andra discipliner vid SKH.
Du kommer att förväntas arbeta såväl självständigt som i grupp. Programmet riktar sig till studenter som är nyfikna på vad dans och dansande kan vara. Du är välkommen att söka oavsett dansstil och dansbakgrund. Praktik vävs samman med teori genom analys, diskussion och praktisk reflektion. Programmets sammansättning förbereder studenter för arbete som danskonstnärer i en rad olika kontexter.
Under utbildningen kommer du främst att arbeta med tre perspektiv som integrerar teori och praktik: rörelse- och danspraktiker, det performativa och den koreografiska processen.
Rörelse- och danspraktiker: I den dagliga träningen kommer du studera olika rörelse- och danspraktiker som utvecklar medvetenheten om den egna och andras kroppar, där du erbjuds spännvidd, specificitet och artikulering genom rörelse.
Det performativa: Genom att arbeta i en rad olika rumsligheter som på scen, platsspecifikt, i utställningslokal, kommer du att utforska hur olika material, energier och relationer tar sig uttryck i det performativa.
Den koreografiska processen: Du kommer vara engagerad i kreativa processor och skapa individuellt och i grupp där du också utforskar olika roller och idén om dessa, till exempel dansare och koreograf.
Utöver dessa tre perspektiv erbjuder programmet: valbara kurser som en möjlighet att möta andra konstnärliga former och uttryck, praktisk anatomi, projektorganisation och -produktion, fältstudier, och andra inslag som vi kollektivt vill ge utrymme till.
Om du har frågor kring programmet, vänligen kontakta Zoë Poluch, programansvarig, via zoe.poluch@uniarts.se.
Om du har frågor om behörighet, studieavgifter eller antagningsprocessen, vänligen kontakta Utbildningsadministrativa avdelningen, studieinfo@uniarts.se.
Du behöver grundläggande behörighet för högskolestudier, med undantag för Svenska 1, 2 och 3 och Engelska 6.
Utbildningen ges på engelska, därför behövs inte kurserna i svenska.
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för programmet kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast kl. 23.59 (svensk tid).
Ansök till utbildningen via antagning.se, lämna arbetsprover via Varbi
Du ansöker till programmet i två steg
Anmäl dig till programmet på antagning.se
Sista ansökningsdag: 15 januari 2024
OBS! Välj "Hösten 2024" för din sökning!
Lämna in arbetsprov via Varbi (enligt instruktioner nedan)
Sista dag att lämna in arbetsprov via Varbi: 15 januari 2024
Övriga viktiga datum för din ansökan
Sista kompletteringsdag för att styrka din behörighet: 1 februari 2024.*
Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 7 maj 2024.
* 21 juni är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett svenskt gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett utländskt gymnasium eller IB-gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för dig ska komplettera med provresultat för engelska eller svenska.
Instruktioner för hur du skickar in ditt arbetsprov* via Varbi
* Läs nedan vilken typ av dokumentation och/eller filer som du behöver skicka in för utbildningen du söker.
Gör så här när du har kommit in i Varbi:
Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
Fyll i din personliga information, kom ihåg personnummer.
Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument/filer.
Innan du laddar upp dina dokument måste du förbereda dem:
De dokument du skannar in ska vara original och signerade. Om dokumentet är i färg ska du skanna det i färg.
Alla dokument ska vara i pdf-format.
Döp dokumenten/filerna med innehåll och ditt namn t.ex. CV_förnamn_efternamn
Skicka in följande via Varbi:
1. Urval av erfarenheter
Ladda upp ett dokument där du, i kronologisk ordning, valt ut och beskriver fem relevanta danserfarenheter i ditt liv.
2. Motiveringsbrev
Ladda upp ett motiveringsbrev där du besvarar nedanstående frågor. Brevet ska vara på engelska, max 1 A4 och ditt namn ska framgå tydligt.
Varför väljer du att studera dans på SKH och vad har du för förväntningar?
Vilka former av dans, koreografer eller danskulturer är du intresserad av just nu och varför?
Beskriv ett tillfälle när och hur en konstnärlig praktik har gjort en skillnad för dig, andra eller samhället?
3. Video (maxlängd 9 minuter och 150 MB)
Ladda upp en video där du utför uppgifterna/övningarna beskrivna nedanför. Följ instruktionerna för varje uppgift/övning noggrant och träna så mycket du behöver innan du spelar in.
Filma från en stabil och fixerad position med den kameran du föredrar.
Det är viktigt att hela kroppen är synlig under hela videoinspelningen.
Välj att filma i ett rum/miljö som är anpassat till skalan/utrymmet den dans du väljer kräver. I den första uppgiften kan en dansstudio vara att föredra.
Du kan välja att använda musik eller att spela in under tystnad.
Ladda upp din video tillsammans med din ansökan. Åter igen, maxlängden för videon är 9 minuter och 150 MB.
Vänligen titta på instruktionsvideon nedan med en kort dansfras instruerad av Ulrika Berg. Lär dig frasen och filma dig själv när du dansar frasen två gånger på varandra utan avbrott i inspelningen.
Uppgift 2 – tidsram: 3 minuter i två delar
a) Dansa en specifik dans. Dansen kan vara i valfri stil, genre eller teknik: en dans från ditt personliga arkiv, en dans du har lärt dig någon annan stans så som på internet eller i biblioteket, en historisk eller modern dans. Maxlängd 2 minuter
b) Förklara dansen, varifrån den kommer och varför du valde den. Maxlängd 1 minut.
Uppgift 3 – upprepa hela uppgift 2 med en annan dans. Tidsram: 3 minuter i två delar.
Bedömning av behörighet samt urval sker i flera steg.
Bedömning av betyg görs av Universitets- och högskolerådet. Bedömning av konstnärliga meriter görs av en antagningsgrupp vid SKH som är består av lärare och personer som är professionellt verksamma inom fältet. En student kan också delta i antagningsprocessen men tar inga beslut.
Efter varje steg kommer beslut att fattas om vilka som går vidare till nästa steg. Alla får besked, oavsett om man går vidare eller inte.
Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.
Om du inte är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land måste du betala anmälnings- och studieavgift.
Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker studieavgiften för program.
Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.
Studieavgift för kandidatprogrammet i dans med start höstterminen 2024: 189 500 kr per termin och 1 137 000 kr för programmet som helhet.